2018. október 14., vasárnap

"HISZEM ÉS TUDOM, HOGY A SZÜLÉS LEHET JÓ" - ANYÁK TÜNTETTEK AZ EMBERSÉGES SZÜLÉSZETEKÉRT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.10.13.


A Másállapotot a szülészetben mozgalom tüntetett ma azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a nők kiszolgáltatottságára a szülészeteken, vagy ahogy ők fogalmaznak, a szülészeti erőszak ellen.

Indokolatlanul elvégzett szülésindítás és szülésgyorsítás, gátmetszés, császármetszés, durva vizsgálat, az újszülött elszakítása az anyától – mindez általános jelenségnek számít a magyar szülészeteken, és akkor még csak finoman kapirgáljuk a felszínt. A legtöbb nőnek életre szóló trauma a szülés, pedig az esetek többségében csodálatos élmény is lehetne. A tüntetés jelmondatai a „Ne árts!” és a „Ne vágj át”. Előbbi az orvosi esküre utal, utóbbi jelképezi azokat az ártalmakat, amiket a szükségtelenül átvágott testek, a döntési lehetőségektől való elvágottságot és megsebzett családi kapcsolatokat jelentenek.

A szülészetek meglehetősen egyenlőtlen lehetőségeket biztosítanak: “Igazságtalan, megalázó és ártalmas, hogy a különböző kórházak közt, sőt kórházakon belül sem egységes a hozzáférésünk a jó gyakorlatokhoz, és hogy vannak szülészetek, ahol évtizedek óta bizonyítottan káros vagy haszontalan beavatkozásoknak vagyunk kitéve.” – olvasható a mozgalom egyik Facebook-bejegyzésében.

A kampányhoz egy igazán ütős kisfilm is készült, ami tökéletesen érzékelteti a szülészeti ellátásban uralkodó állapotok súlyosságát:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.