2018. október 18., csütörtök

ÍGY HAPPOLHATJÁK EL A NYUGDÍJPÉNZT - JÖHET A VAGYONARÁNYOS KÖLTSÉGTERHELÉS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.18.


A lakástakarékok villámgyors bedarálása és néhány egyéb nyilvánosságra került terv miatt egyre többen féltik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításukat. Lehet is mitől tartani, de valószínűleg nem attól és nem úgy, ahogy ezt most sokan gondolják.

Nyilvánvalóan a lakástakarékossághoz kapcsolt állami kedvezmény villámgyors megszüntetése miatt egyre tejed a piacon, hogy az önkéntes pénztárak egyéni befizetései után járó adójóváírás is veszélyben van. Ezt erősíti, hogy a napokban egy konferencián az

Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója elmondta: már a kormány előtt van az a javaslatuk, hogy a magyar állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára is lépjen be.

A Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter újságírói kérdésre hangsúlyozta: az adójóváírás terén a kormány az idén, sőt akár a mostani ciklusban sem tervez változtatást. Erről csak annyit, hogy nem is annyira régen még dicsérték a lakás-takarékpénztári konstrukciót, most viszont Gulyás szerint „a lakástakarék sokkal inkább volt kassza, mint lakás”. (Ez a szófordulat a miniszternek annyira tetszett, hogy többször is elmondta.) A dolgok tehát változhatnak (mint tapasztalhattuk, akár villámgyorsan is..).

Pokolian megdrágulhatnak a pénztárak

A tagokra a veszély azonban könnyen lehet, hogy nem is az adókedvezmény eltüntetése miatt leselkedik. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a „bizalom erősítése érdekében” szükségesnek tartja egy biztosítási és pénztári garanciaalap létrehozását. A kormány foglalkozik azzal a jegybanki javaslattal, hogy más pénzügyi szolgáltatásokhoz hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött is legyen egy garanciaalap - tudta meg az Mfor.hu Varga Mihály pénzügyminisztertől.

Ez pedig drága dolog. A jegybank egyébként mintha már ezzel kapcsolatban is kigondolta volna, mi lehet a megoldás. Windisch arról is beszélt, hogy javaslatot tesznek a Pénzügyminisztériumnak a (korábban egyébként általuk kért) vagyonarányos költségterhelés bevezetésére a pénztáraknál is. Kérdés persze a mérték, de egy ilyen elvonás erőteljesen megdrágíthatja a nyugdíj-megtakarításokat..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.