2018. október 6., szombat

IVÁNYI GÁBOR EGYHÁZÁNAK AZ ÉV VÉGÉIG VISSZA KELL ADNI AZ ALKOTMÁNYELLENESEN ELVETT EGYHÁZI STÁTUSZÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANN
2018.10.05.


Az Alkotmánybíróság ismét kimondta a mulasztásos alkotmánysértést.

Alkotmányellenes mulasztást állapított meg az Alkotmánybíróság és ismételten felszólította az Országgyűlést arra, hogy szabályozza a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi jogállását.

„Az Alkotmánybíróság – hivatalból eljárva – megállapítja, hogy mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség áll fenn annak következtében, hogy a jogalkotó nem szabályozta a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 33. § (1) bekezdése szerint indult eljárásban a kezdeményező vallási szervezet jogállását az eljárás lezárásáig. Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2018. december 31-ig tegyen eleget."

Ez áll abban a minap hozott alkotmánybírósági határozatban, amelyet az Iványi Gábor által vezetett egyház egyedi ügyében, alkotmányjogi panaszukra hozott. A döntés ellen Dienes Oehm Egon, Salamon László és Varga Zs. András alkotmánybírók éltek csupán különvéleménnyel.

Ez már a második megrovás, 2017 decemberében is született egy ilyen határozat, amelyre azonban az Országgyűlés nem reagált. Pedig az Ab – még ha a Fidesz-KDNP által jelölt és megválasztott tagoknak mára nem is csak a kétharmados, hanem lényegében teljes a többsége a taláros testületben – már egyértelműen állást foglalt Iványi Gábor egyházának kérdésében.

A MET szeretné, ha intézményeinek egyházi fenntartójaként ismernék el, és ennek megfelelően kapna költségvetési támogatást, hiszen fontos feladatokat lát el, de ezt a hatóságok visszautasítják, mert a MET nem szerepel a bevett egyházak között. Ez diszkrimináció, az Ab szerint is súlyos alkotmányos jogsérelem, ennek ellenére alig néhány hónapja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy írásbeli válaszában egyértelművé tette, az Orbán-kormány fittyet hány a magyar jogrendszerre, és csak azért sem adja vissza a MET-nek az egyházi státuszt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.