2018. október 13., szombat

KÍNA MEGÜZENTE: BÁRKIT ELTÜNTETHETÜNK

INDEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2018.10.12.


Meng Hung-vej, az Interpol kínai nemzetiségű elnöke szeptember 20-án meglehetősen átlagos, ámde fárasztónak ígérkező hivatalos körútra indult el a szervezet lyoni központjából, melynek végén 25-én Stockholmból induló gépe Pekingben landolt. Azonban felesége, Grace a szokásos telefonhívás helyett csak egy rövid üzenetet kapott: "Várj a hívásomra!"; amit négy perc múlva hívás helyett egy kés ikonja követett a WhatsAppon. A kés láttán Grace-t baljós előérzet fogta el, ami az órák és napok elteltével csak fokozódott. Végül több mint egy hétnyi várakozás elteltével a nő a francia rendőrségen bejelentette, hogy férje eltűnt.

Arról Meng Hung-vej eltűnésének bejelentésétől kezdve senkinek nem volt kétsége, hogy kik is tüntethették el az Interpol 64 éves elnökét: a kínai hatóságok.
Ugyanis Kínában a mezei bürokratáktól a Politbüro tagjaiig bárki eltűnhet pár hónapra, fél évre, hogy utána újból felbukkanva töredelmesen megvallja a Párt és a Nép ellen elkövetett bűneit (jobb esetben mulasztásait), majd pedig megkapja a maga büntetését. És ez nem egy rendkívüli esemény, hanem egy gyakorlat, ami több százezer párttag megvádolását és elítélését eredményezte 2012 novembere óta. És Hszi Csin-ping elnök valóban nem nagyzolt, amikor egy igazi kínai metaforával megígérte:

"A tigriseket és a legyeket is elkapjuk".

Mert az antikorrupciós kampányok újabb meg újabb hullámai tényleg egyetlen réteget sem hagynak ki. Eleinte elsősorban a Hszi előtti klientúrra terjedtek ki a tisztogatások, utána jött a Hszi utáni második-harmadik legbefolyásosabb pártvezető, a biztonsági szolgálatokért felelős Csou Jung-kang letartóztatása, ami azért is volt szenzáció, mivel azt üzente:

HA ŐT EL MERTÉK VINNI, AKKOR BÁRKINÉL KOPOGTATHATNAK A KÖZPONTI FEGYELMI ÉS ELLENŐRZŐ BIZOTTSÁG EMBEREI.

És nem csak a helyi tanácsokat, a vezérkart vették elő, hanem 2018-ra már olyan civileket, mint a filmsztár Fan Bingbing, aki eltűnését követően a kötelező bűnbánó vallomással és egy 130 millió dolláros adópótlás ígéretével bukkant fel ismét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.