2018. október 28., vasárnap

MÁR FÁJ A DRÁGULÓ BENZIN ÉS A FORINT ESÉSE IS - EZ MÉG CSAK A KEZDET

PORTFOLIO / MAKROGAZDASÁG
Szerző: Portfolio
2018.10.27.


A szolgáltatási kibocsátási árak összességében 0,6%-kal emelkedtek az előző év azonos negyedévihez képest 2018 II. negyedévében a megfigyelt szolgáltatási területeken - derült ki a KSH jelentéséből. A távközlési szolgáltatások olcsóbbak lettek - a szabályozás miatt -, de a szállítás, a postai, futárpostai tevékenység, valamint az infokommunikációs szolgáltatások is drágultak. Számos szolgáltatási terület áralakulására hatással van az üzemanyagárak emelkedése és a forint esése. A következő időszakban ezek a tényezők felfelé hajthatják a szolgáltatási árakat.

A jelentős súlyt képviselő (2016-ban a nemzetgazdaság teljes árbevételéből 1,2, a hozzáadott értékéből 2,4%-kal részesedő) távközlési díjak 11%-kal estek vissza, míg a reklám, piackutatás árai 3,2%-kal maradtak el a 2017. II. negyedévitől. A távközlési díjak markáns csökkenését a korábbi beruházások hatásai, a piaci, a technikai, valamint a jogszabályi változások, rövid távon a mobilinternetés a roamingdíjak visszaesése okozza.

Két területen 5%-ot meghaladó áremelkedés történt: a biztonsági, nyomozói tevékenységek 6,4, míg a munkaerőpiaci szolgáltatások 5,6%-kal drágultak. A többi területen az árak növekedése az egy évvel korábbihoz képest 1,0-3,5% közé esett.

Az árváltozás hátterében alapvetően a minimálbér jelentős, 2018 elején bekövetkezett 8%-os növekedése, valamint a szerződések inflációt követő átárazása áll.

"Számos szolgáltatási terület áralakulására hatással van az üzemanyagárak és a forint árfolyamának változása" - értékeli a folyamatokat a KSH. 2018 II. negyedévében a gázolajár 11%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hazai fizetőeszköz átlagosan 2,4%-kal gyengült az euróval szemben 2017 II. negyedévéhez képest.

Az egyes tevékenységek súlyarányait is figyelembe véve a szolgáltatási kibocsátási árak 2018. II. negyedévi 0,6%-os emelkedéséhez a szállítás, raktározás 0,8, a szakmai tudományos, műszaki tevékenységek 0,6, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek 0,5 százalékponttal járultak hozzá, ezzel szemben az információ, kommunikáció 1,3 százalékponttal mérsékelte azt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.