2018. október 20., szombat

MÁRKI-ZAY: ELŐKERÜLHETNEK A MOLOTOV-KOKTÉLOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.10.20.



Nem biztos, hogy a következő forradalomra újabb 62 évet kell várni - állítja Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Azt mondta még a nyáron, hogy szükség van egy új pártra vagy mozgalomra. Lesz új párt vagy mozgalom? 


Az egyesületünk nulladik lépésként beadta a szükséges dokumentumokat, azért, hogy alapíthassunk egy mozgalmat. A fő célunk, hogy a jövő évi önkormányzati választáson minden város Hódmezővásárhely legyen. Budapesten nyilván a baloldali jelölteknek van esélye inkább, van egy-két körzet, ahol a Jobbiknak, de a legtöbb hely olyan, mint Hódmezővásárhely, azaz csak a teljes ellenzék összefogásával és egy a kormánypárti szavazóknak is elfogadható jelölttel győzhető le a Fidesz. 

Kik lesznek a mozgalom tagjai? 

Még az építkezés elején tartunk. Kérek még egy kis türelmet. Én még nem csináltam ilyet, azt szeretném, ha ez egy jobban működő együttműködés lenne, mint az előzőek.
Hogy hogy nem csinált ilyet? Április 8-a előtt ugyanezt szerette volna, csak nem jött össze. Nem csináltam még egyesületet, pártot, mozgalmat és nem építettem fel politikai közösséget. 

Legalább a mozgalom nevét árulja el. 

Hamarosan publikus lesz. Nincs még értelme erről beszélni. Viszont addig is minden jó érzésű, tisztességes hazafit arra buzdítok, hogy alapítsák meg saját köreiket és találják meg a hiteles jelölteket minden településen. Ők mind hősök. Budapesten ugyanis nem értik mi az, hogy megfélemlítés. Nálunk viszont csak az utóbbi két hétben két embert rúgtak ki politikai okokból. Egyikük a kórházban dolgozott beteghordóként, az volt a „bűne”, hogy a Kétfarkú Kutyapárt helyi vezetője. A másik pedig elindult egy vezetői pályázaton a fideszes jelölt ellenében. 

Miből gondolja, hogy a mozgalma sikeresebb lenne, mint a parlamenti választás előtti próbálkozások? 

Az országban az ellenzéki pártok mélyponton vannak, sosem voltak ennyire népszerűtlenek. Minden pártban ott voltak és vannak is, azok, akik az összefogást támogatják, de azok is, akik ezt elvetették. Van olyan párt, amely számunkra elesett, az összefogás támogatóit ugyanis kizárták. Viszont van olyan is, ahol belátták: együtt kell működni. Az önkormányzati választáson egyébként még egyértelműbb, hogy egy esélyes polgármesterjelölt mögé kell felsorakozni. Ő akkor lehet sikeres, ha a közgyűlést is a támogatóiból választják meg. A helyi együttműködés egyébként már április 8-án is jó volt, helyi jobbikosok és szocialisták több helyen meg tudtak egyezni a visszalépésekről, de a pártközpontok ezt nem engedték. Úgy gondolom, ha jövőre választaniuk kell aközött, hogy lojálisak legyenek a pártközponthoz, vagy leváltsák a Fideszt, akkor az utóbbi mellett döntenek, egészséges többséggel. 

Felszólal október 23-án Hadházy Ákos tüntetésén. Van értelme egyáltalán tüntetni? 

Csodát nem várok. A legutolsó magyar forradalomra emlékezünk, amely 62 éve volt. A következőre azonban nem biztos, hogy 62 évet kell várni. A mostani alkalom célja az, hogy még demokratikusan is le lehessen váltani ezt a hatalmat. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás szándéka a vezérmotívum. Megértem, hogy a Fidesz ezt nem szeretné, hiszen tele vannak bűnözőkkel, de fontos, hogy a nyugat is lássa a komoly akaratot Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.