2018. október 16., kedd

MIT MŰVEL KÍNA AFRIKÁBAN?

QUBIT
Szerző: BALLA SOMA
2018.10.16.


Afrika és Kína 2001-ben 13 milliárd dollár értékű tranzakciót bonyolított le egymással, 2015-re viszont már 180 milliárd dollárra duzzadt az összeg, ami több, mint India, Franciaország és az USA afrikai tranzakcióinak értéke összesen. Bekebelezi, kizsákmányolja vagy megmenti az ázsiai ország a kontinenst?
Az elmúlt két évtized leforgása alatt Kína az afrikai kontinens legnagyobb gazdasági partnerévé vált. A hivatalos adatok szerint az ezredforduló óta a két fél közötti kereskedelem évente átlagosan 20 százalékkal, a külföldi közvetlentőke-befektetés (FDI) pedig ennek körülbelül a duplájával növekedik.

Amíg a kontinens és Kína 2001-ben mindössze 13 milliárd dollár értékű tranzakciót bonyolított le egymással, addig 2015-ben ez az érték már 180 milliárd dollárra duzzadt, ami több, mint a Kínát soron követő három ország (India: 59 milliárd amerikai dollár; Franciaország: 57 milliárd dollár; USA: 53 milliárd dollár) afrikai tranzakcióinak értéke összeadva.

Afrikai FDI-állományát tekintve Kína 2014-ben csupán a negyedik volt ugyan, de 2010 és 2014 között a kínaiak közvetlen tőke-befektetése évente átlagosan 25 százalékkal nőtt a kontinensen, amiből prognosztizálható, hogy az ázsiai ország legkésőbb egy évtizeden belül ebben a kategóriában is meg fogja előzni az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Franciaországot. (A két fél közötti gazdasági kapcsolatok vizsgálatakor fontos megjegyezni, hogy a transzparencia hiányának, illetve kínai eredetű adatbázisoknál a szándékos torzítás következtében eltérő intézmények eltérő eredményeket közölnek, így a témával foglalkozó elemzések elkészítésekor nehézséget okoz a megfelelő adatokhoz való hozzáférés.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.