2018. október 15., hétfő

NAGYOT ZUHANT, ELVESZÍTETTE TÖBBSÉGÉT A CSU A BAJORORSZÁGI VÁLASZTÁSOKON

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.10.15.


Az első, a közszolgálati ZDF által készített és publikált exit pollok alapján hatvan éve nem szerepelt olyan rosszul a keresztényszociális unió, azaz a CSU a bajorországi választásokon mint most vasárnap. 

Angela Merkel pártjának koalíciós partnere mindössze a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg az első adatok szerint, és ezzel egészen biztosan elveszítik abszolút többségüket, amit kis túlzással töretlenül őriztek idáig a második világháború óta.

1962 óta egy olyan ciklus volt, amikor a CSU nem tudott abszolút többséget szerezni a tartományi gyűlésben. A legutóbbi választáson közel 48 százalékot kaptak, de az is elég volt ahhoz, hogy egyedül kormányozzanak.

Bajorország az egyik legnépesebb és legtehetősebb tartománya Németországnak 13 millió lakossal, politikai tekintetben az egyik legbefolyásosabb tartományról van szó.

A nagy győztes az első adatok alapján a Die Grüne, azaz a zöldek lehetnek, ha tényleg 18,5 százalékot kaptak, azzal megduplázták szavazóik számát a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) pedig 11 százalékkal ugyan az országos támogatottsága alatt teljesített, viszont először került be a bajor tartományi gyűlés pártjai közé.

Legalább akkorát zuhantak a szociáldemokraták mint Horst Seehofer pártja: az első számok szerint még az is előfordulhat, hogy a 10 százalékot sem érik el, és egész biztosan elbukják a második legerősebb párt pozícióját...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.