2018. október 18., csütörtök

OROSZORSZÁGNAK JÓL JÖN AZ UKRÁN-MAGYAR KONFLIKTUS, DE TAGADJÁK, HOGY MOSZKVA ÁLL MÖGÖTTE - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: hj
2018.10.18.


Ukraine Journal

A beregszászi konzulátussal kapcsolatos botrány után Magyarország nem szüntette be a magyar útlevelek kiadását ukrán állampolgároknak, csak a ceremóniák már nem Kárpátalján, hanem Magyarországon zajlanak – jelentette az Ukraine Journal című német nyelvű ukrán hírportál. A jelentés Igor Solovey cikkét idézi, aki „Az ukrán-magyar konfliktus új dimenziói” című cikkében azt írta, hogy az útlevelek átadása Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati hivatalaiban folytatódik. (A jelentés nem közli, hol jelent meg az idézett cikk, de több helyen is hivatkozik Solovey irásaira. A szerk.) Az illető azt is állítja cikkében, hogy a magyar hatóságok a beregszászi konzulátuson készült videó kiszivárgása miatt most alaposan vizsgálja mindazokat, akik gyorsított eljárásban folyamodnak állampolgárságért. Több ukrajnai magyar szervezet közölte, hogy a konzulátusokkal együttműködve a vizsgálatok miatt újra jogsegély-központokat nyitottak. Ilyenek már működtek 2015-ben is, amikor magyar jogászok segítettek a kárpátaljai magyaroknak abban, hogy hogyan kerüljék el a behívást az ukrán hadseregbe.

RT

A számos nyelven működő orosz médiakoglomerátum teljesen nevetségesnek minősítette azoknak az ukrán apologetáknak, akik Moszkva nyakába akarják varrni az ukrán-magyar konfliktust. A cikk hangsúlyozta: Ukrajna és Magyarország független államok, és saját kétoldalú kapcsolatokat ápol.

Oroszországnak ugyan előnyére válhat a jelen konfliktus, de ez nem jelenti azt, hogy Moszkva áll mögötte.

Ukrajna és Magyarország ismét egymásnak esett, és a nyugati értékelések szerint erről persze Moszkva tehet, feltehetően úgy gondolják, hogy a kelet-európaiak nem képesek önállóan gondolkodni, és persze nem is játszanak szerepet helyi történelmi feszültségek, Ukrajna kormánya pedig teljesen ártatlan az ügyben.

Anne Applebaum azt írta a Twitteren: ”Szerintem Putyin az Ukrajna szétverésére irányuló terve keretében felajánlotta Orbánnak Ukrajna magyarok lakta megyéjét”. Mindez az RT szerint nem más, mint összeesküvés-elmélet. A kommentátor az RT szerint ezzel azt is sugallja, hogy egy uniós és NATO-tagállam miniszterelnöke titkos alkut kötött a szövetség jelenlegi fő ellenségével, és Applebaum nem tesz engedményt Orbán nacionalizmusával sem, amely nyilvánvalóan befolyásolja a külföldi magyarokkal kapcsolatos érzelmeit, és amely hazai bázisával kapcsolatban is szerepet tölt be. Közben Szijjártó Péter magyar külügyminisztert „orosz kémként” mocskolták, és az ukránok csapatmozgásokat hajtottak végre a nyugati határon, amely történetesen a NATO határa, azé a szervezetés, amelyhez Petro Porosenko ukrán miniszterelnök csatlakozni akar. A kapcsolatok egyre romlanak, a magyarok pedig elképedten szemlélik a helyzetet, mert végső soron a gazdaságnak szüksége van a nyugati támogatásokra, és Magyarország vétójoggal rendelkezik számos fórumon, ahol ezt a kijevi ambíciók akadályozására használhatja fel. „Magyarországon azt is látják, hogy ez az értelmetlenség nem valamiféle orosz összeesküvés. A konfliktus legfőbb okai: az ukrán oktatási törvény, az, hogy Kijev hirtelen foglalkozni kezdett a magyar állampolgárságok eddig figyelmen kívül hagyott kiadásával, Porosenko csapatokat küldött Beregszászra, és – sok más mellett – például az, hogy az ukrán külügyminiszter a televízióban odaáll hagyományos magyar értelek ukrán verzióját főzni, azzal, hogy ’több Ukrajna kell a magyarok lakta területeken’ „. Tény, hogy jelenleg

mindkét országot hiper-nacionalista kormányok tartják ellenőrzésük alatt.

Történelmi feszültségek állnak fenn közöttük Kárpátalja ügyében, amely 1918-ig az osztrák-magyar monarchia része volt, és ezek akkor is fennállnának, ha Oroszország valahogyan eltűnne.

Az ukrán média többnyire nem említi Oroszországot a konfliktussal kapcsolatban, mert a viszálynak semmi szüksége bátorításra – írta az RT....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.