2018. október 21., vasárnap

ŐSZI TÖKÉLETESSÉG!

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZ BLOGJA
Szerző: MEGYERI SZABOLCS
2018.10.21.


Közeledik a Halloween ünnep, ami egy - a Valentin naphoz hasonlóan - erősen vitatott jellegű valami, bár meg kell jegyezni a Halloween védelmében, hogy nem egy újkori csinálmányról van szó, hanem egy igazán ősi kelta ünnepről, mely már jóval a kereszténység előtt is létezett, nehéz tehát ráfogni, hogy például a modern töktermesztési lobbi koholmánya. Na de most nem is a Halloweenről lesz szó, hanem a már felvillantott tökökről, melyek egyébként is ősszel aktuálisak (már a szedést, fogyasztást tekintve). 

Az őszi töksláger természetesen a sütőtök (Cucurbita maxima convar), ami leginkább az indiánokhoz köthető, mivel őshazája Közép-, és Dél-Amerika, így az inkák, aztékok és maják jellemző tápláléka volt. A sütőtök aztán Amerika felfedezését követően vándorolt Európába, ahol szép karriert futott be, köszönhetően számos előnyös tulajdonságának.


Mitől, mire jó a sütőtök?

A sütőtök egészséges zöldség, de többség persze azért rajong érte, mert finom, a legtöbben nagyon szeretik a sült tök édeskés ízvilágát, ami - legalábbis szerintem - kifejezetten hasonló a manapság nagyon divatos édesburgonyáéhoz, ám a tök jóval olcsóbb csemege utóbbinál. A sütőtök fogyasztása a gazdag beltartalmi értéke miatt is javasolt, hiszen tartalmaz rezet, mangánt, vasat, foszfort, C-vitamin tartalma is említésre méltó, B1-2-6 vitaminokat is hordoz, valamint kifejezetten magas a béta-karotin tartalma.

Érdekes tény, hogy ha jól beeszünk sütőtökből, akkor bőrünk tónusa sárgásra válthat, sőt, még a a szemünk fehérjéje is sárgásra színeződhet! Ez a karotin műve, de ártalmatlan jelenség, a hatás pedig hamar elmúlik. A sütőtököt a népi gyógyászatban is számon tartják, régi megfigyelések szerint hasznos megelőzője a téli betegségeknek, megfázásnak, köhögésnek, tüdőbajoknak. És még egy dolog, ami mellette szól, kalóriatartalma viszonylag alacsony (100 gramm/80 kcal), így diétázók, fogyni vágyók is nyugodtan ehetik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.