2018. október 31., szerda

PALKOVICS LÁSZLÓ: A CEU SOK MINDENT MEGTEHETETT VOLNA, DE NEM TETT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.10.31.


Azért álságos a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, megtehette volna Magyarországon is – nyilatkozta a 168 Órának Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter lapunknak elismeri, hogy a Corvinuson nem lesznek állami ösztöndíjas hallgatók, és beszél Lovász László akadémiai elnök vezetői alkalmasságáról is.

A magyarországi felsőoktatás nyer vagy veszít, ha a CEU Bécsbe költözik?

– Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy campusa a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi.

A diákok nagy része Bécsben fog tanulni. A képzések többségét áthelyezik.

– Várjuk meg, kit hova iskoláznak be.

Akkor van még remény, hogy a kormány aláírja a szóban forgó államközi megállapodást?

– Nincs CEU-ügy. A magyar egyetem működik.

Akkor az amerikai nagykövettől kezdve a CEU teljes vezetésén át Bódis Józsefig, a felsőoktatásért felelős államtitkárig bezárólag mindenki félreérti a helyzetet?

– A CEU ultimátumot adott a kormánynak.

Ez inkább jelzés: ha nincs megállapodás, akkor kénytelenek elmenni.

– Nem tudom, hogy ha például egy francia egyetem az amerikai államnak ultimátumot adna, arra ez utóbbi hogyan reagálna. Mi azt mondjuk, amit 2017-ben is: a magyar Közép-európai Egyetemre a történtek semmilyen hatással nincsenek. Az összes oktató és kutató a Közép-európai Egyetem oktatója, kutatója, ott vannak állományban. A helyzet ugyanaz, mint két éve.

Nem, hiszen a CEU teljesítette a kormány feltételeit. Önök kint jártak idén tavasszal Amerikában. A CEU rektora azt mondja, a delegáció semmilyen kritikát nem fogalmazott meg az amerikai campusukról.

– Igen, valóban elbeszélgettünk a Bard College vezetőivel. (A lex CEU-ban a magyar kormány azt a feltételt szabta a CEU-nak, hogy ugyanolyan oktatási tevékenységet végezzen Amerikában, mint Budapesten, ezért az egyetem megegyezett a New York-i Bard College-dzsal, hogy teljesítse a törvényi előírást – A szerk.) Láttunk ott egy nyolcvan négyzetméteres épületet, amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is.

Keveslik, amit a CEU tett? Nem jó a Bard College?

– Ezt majd az amerikai hatóságoktól kapott információk alapján az Oktatási Hivatal dönti el.

De a hivatal ezt nem vizsgálja most.

– Tekintve, hogy a CEU nem tudta benyújtani a szükséges dokumentumokat.

Azt állítja, hogy a CEU-nál pattog a labda?

– A dokumentumok benyújtásának feltétele, hogy létrejöjjön a New York állam és a magyar állam közötti megállapodás. E diplomáciai aktus után be lehet nyújtani a dokumentumokat. Ezután majd az OH eldönti, mi legyen.

Visszatértünk ugyanoda: ha az amerikai képzések elmennek Bécsbe, akkor ezzel veszít Magyarország, vagy sem?

– Szerintem nem veszít, hiszen van egy jól működő, Magyarországon akkreditált egyetem, amelynek vannak hallgatói. A CEU sok mindent megtehetett volna, de nem tett meg.

A CEU szerint ők mindenre nyitottak, de a kormány nem ad visszajelzést, mit kell még tenniük.

– Azért álságos ez a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, megtehette volna Magyarországon is. Az osztrák felsőoktatási törvény nem annyira liberális, mint a magyar. Az a törvény nem hagyja, hogy az amerikai akkreditációját odahozzák, és aszerint tanítsanak, hanem fel kell építeniük egy új képzést. Miért nem tette meg ezt Magyarországon? Miért nem alakította át az amerikai képzéseit a magyar szabályoknak megfelelően? De várjuk meg, mi lesz, mert az, hogy van egy épület, még nem jelent képzést. Nézzük majd meg, jövő ilyenkor hány hallgatója lesz a CEU-nak Bécsben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.