2018. október 25., csütörtök

POLITICO: CSAKIS ORBÁN TEHET RÓLA, HA MAGYARORSZÁG PEREMRE KERÜL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.10.24.


Hallgassa meg

Három magyar vonatkozású cikket is közölt a Politico című amerikai lap és hírportál európai verziója. Miről nem beszélt Orbán Viktor magyar kormányfő október 23-án? Mit hozhat a miniszterelnöknek egy új uniós vezetés? És miért sorolják Magyarországot Európa perifériájára? Orbán Viktoron kívül Hadházy Ákos keddi szereplése is érdekes volt a külföldi sajtó számára. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök október 23-ai beszédét ismertetve a Politico kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök egyfajta európai birodalom veszélyére figyelmeztette, és a globalizmus ideológiájának az elvetésére szólította fel hallgatóságát.

Az amerikai lap és hírportál európai verziója felhívja a figyelmet arra is, hogy mi az, amiről nem esett szó a beszédben: Orbán nem említette a jobbközép irányzatú Európai Néppártot, amely olyan felszólításokkal szembesült, hogy zárja ki soraiból a Fideszt. Utalt ugyanakkor Romániát, Szlovákiát és Olaszországot ért „fenyegetésekre”, és említést tett Magyarország, illetve Lengyelország elleni „támadásokról”.

Selyemnyakkendő vs. fekete póló

Az Európai Néppártról külön cikket közöl a Politico, összevetve azt a két pályázót, aki el szeretné nyerni a pártcsalád jelöltségét az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra az esetre, ha a jövő májusi európai parlamenti választások nyomán ez a politikai csoportosulás jelölhetné a testület vezetőjét.

Az amerikai lap értékelése szerint a bajor Manfred Weber és a finn Alexander Stubb nem csupán stílusban, hanem a lényeget illetően is jelentős mértékben elüt egymástól. A Néppárt – amely a Politico szerint azért, hogy megőrizze európai vezető pozícióját, jobbra vett irányt – november 8-ikán Helsinkiben dönt a csúcsjelölt személyéről.

A verseny azonban már csaknem eldöntöttnek mondható, a kemény jobboldali nacionalisták és euroszkeptikusok nyomása alatt a jól olajozott politikai gépezet a jelek szerint a 46 éves Webernek, a barátságos, de egykedvű német konzervatív politikusnak a jelöltségét fogja támogatni a dörzsölt, liberális finn exkormányfővel szemben. A becsületest a hipszterrel, a selyemnyakkendőt a fekete T-shirttel szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.