2018. október 23., kedd

SOK NYUGDÍJAS BOLDOG, ÉSZRE SEM VESZIK, MILYEN EMBERTELEN MÓDON BÁNIK VELÜK AZ ORBÁN-KORMÁNY

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.10.22.


Novemberben kapják a nyugdíjasok a maximum 18 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de az idén nem lesz nyugdíjkorrekció, a kormányzat szerint ugyanis az emelés alapját képző infláció nem haladta meg a költségvetésben tervezett három százalékot. A nyugdíjak és a bérek között egyre nagyobb szakadék van, ezért a frissen nyugdíjba menők ugyanannyi munkáért és végigdolgozott évért jóval többet kapnak, mint akik évekkel korábban lettek nyugdíjasok. Ráadásul a százalékos emelés növeli a különbséget a magas és az alacsony járadékot kapók életszínvonala között. Mivel a kormányzat nem kezeli a nyugdíjfeszültségeket, érdemben nem foglalkozik ezzel a társadalmi réteggel, egyre több idős ember él mélyszegénységben.

Sok nyugdíjas boldog, mert novemberben megkezdődik a nyugdíjprémiumok kifizetése, és azt hiszik, az Orbán-kormány törődik velük, szereti az idős embereket. Az Erzsébet-utalványok és a prémium árnyékában észre sem veszik, milyen embertelen módon bánik velük a kabinet. Még a Bajnai-kormány döntött arról, hogy ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, egyszeri prémiumot kapnak a nyugdíjasok. Mivel a GDP négy százalék fölött nőtt, jár a pénz. Nagyjából 1600 milliárd forint plusz keletkezett a gazdaságban ahhoz képest, mintha csak 3,5 százalék lenne a növekedés. Bár GDP-arányosan évente 10 százalék körül vannak a nyugdíjkifizetések, amit most a nyugdíjasokra szán a kormányzat, az mindösszesen két százaléka a termelésből keletkezett plusznak: nagyjából 33 milliárd forint.

„Együtt sírunk, együtt nevetünk” – mondta Orbán Viktor az Idősek Tanácsának ülésén, amikor bejelentette a prémium kifizetését. Ehhez képest a két százalék elég karcsúnak mondható. Pláne nem szép a kép, ha hozzátesszük, hogy a pénz nem egységesen jár, a nyugdíjhoz képest számítják ki, annak negyedét szorozzák a plusznövekedéssel.

A 80 ezer forintos vagy annál magasabb nyugdíjak esetében 18 ezer forint körül lesz a kifizetés, de a nyugdíjminimum 28 500 forintját nézve csak hatezer forint ez az összeg. Ráadásul a juttatás egyszeri, nem épül be a nyugdíjakba, vagyis nem számít majd be a jövő évi nyugdíjemelés alapjába.

A pénz tehát legfeljebb csekély hangulatjavításra elég, és arra, hogy pillanatnyilag elfedje az idősek társadalmi csoportját érintő egyre súlyosabb feszültségeket. A valóság ugyanis az, hogy idén a nyugdíjak kisebb mértékben nőnek, mint amennyi az infláció lesz az év egészében: vagyis nemhogy nőne az értékük, de csökken. Mindez azért, mert év végén nem lesz nyugdíjkorrekció...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.