2018. október 17., szerda

SÚLYTALANSÁG

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.10.17.


Az elmúlt vasárnap tartományi választást tartottak Bajorországban. Az előrejelzések szerint az eddig egyedül kormányzó CSU keresztényszociális unió bár megnyeri a választást, de elveszti az abszolút többségét és kénytelen lesz koalíciós kormányt alakítania. Ez a várakozás bejött és az előzetes eredmények alapján a ZDF szerint ez a sorrend alakult ki az induló pártok között: CSU 35,5, Zöldek 19, Freie Wähler 11,5, AfD 11, SPD 9,5, FDP 5, Linke 3,5 százalék. A hírportálok megjegyzik azt, hogy ezzel az eredménnyel a CSU történelmének ez a második legrosszabb eredménye, és csak 1950-ben szerzett ennél gyengébb eredményt.

A CSU-ról itt most két dolgot kell mondanom. Az egyik az, hogy a II. világháború után szinte állandóan ők irányították a bajor közigazgatást, amit most kénytelenek lesznek megosztani más párt(okk)al. A másik pedig az, hogy a CSU régi szövetségese a CDU-nak, amelyik jelenleg még a legnagyobb párt Németországban és együtt irányították, néha más pártok közreműködésével a szövetségi nemzetállam működését. Ezzel csupán azt akarom mondani, hogy végeredményben mindkét párt kapott ismét egy hatalmas pofont a választóktól, amit nyilván nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az első méretes pofont az elmúlt esztendőben a szövetségi választásokon kapták, amikor is lényegesen kevesebb szavazatot kaptak annál, hogy ne kellessen más pártokat segítségül hívni a sikeres kormányzás érdekében. Az új kormány megalakítása a koalíciós tárgyalások miatt azonban meglehetősen hosszúra nyúlt, aminek a fő oka szerintem az volt, hogy egyik párt sem akart a CDU- CSU pártszövetséggel lepaktálni. Ez a két párt tekinthető fő ludasnak a Németországban eddig kialakult, a migráció okozta biztonsági kockázat óriási megnövekedésének. Végeredményben az történt vasárnap is, mint tavaly: a választók megbüntettékazokat a pártokat (és most ide kell sorolni az SPD-t is), amelyek ezt a szörnyű állapotot létre hozták. Ezzel pedig egyre inkább súlytalanná válnak a német belpolitika irányításában. Nem véletlen az, hogy egyes elemzők már arról beszélnek, hogy új pártok fogják átvenni tőlük a politikában eddig betöltött vezető szerepüket.

Mindezt azért kellett elmondanom, mert ez a mostani választás is azt bizonyította, hogy a tömeges migráció támogatása milyen politikai eredményhez vezethet. Nálunk Magyarországon egészen más volt és lesz a helyzet, mert a 2015-ben megugró migráció idején az a Fidesz volt a hatalmon, amelyik határozottan elzárkózott a tömeges bevándorlás engedélyezésétől. Ezt az álláspontját pedig mind a mai napig megtartotta, sőt, mondhatni azt, hogy még erősítette is. A párt jól számított akkor, amikor arra gondolt, hogy ezt majd a választók megfelelően honorálni fogják: 2018-ban fölényesen és immár harmadjára nyertek kétharmaddal az országgyűlési képviselő választáson. Ezt a fölényét pedig mind a mai napig megtartotta és várhatóan meg fogja tartani a következő időközi és egyéb választásokon is. Mindez pedig távlatokban azt jelenti, hogy alapvető oka nem lehet a választóknak arra nézve, hogy belátható időn belül ne a Fidesz jelöltjét támogassa bármilyen további választás alkalmával. Az természetesen elfordulhat és nyilván ilyenre lesz is példa, hogy az adott jelölt személyes kvalitásai és egyénisége miatt elveszíti majd a választást az ellenzékkel szemben, de arra számítani, hogy ez rendszer szintűvé, általános gyakorlattá fog válni, mindenképpen helytelen dolog lenne. Azt már ma borítékolni lehet, hogy (ha nem követ el szarvashibát) a Fidesz fogja megnyerni a 2022-es választást is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.