2018. október 1., hétfő

SZABADON ÁRAMLIK A MOCSKOS PÉNZ, ÉS MEGMÉRGEZI A DEMOKRÁCIÁT


444
Szerző: plankog
2018.10.01.


- Offshore számlák, diszkrét svájci bankok és a mindent felszívó londoni piac is kellenek ahhoz, hogy a világ oligarcháinak pénzügyi étvágya korlátlanná váljon.

- Erről a rendszerről szól a Moneyland című könyv, ami azt állítja: az ellenőrizetlen tőkeáramlásnak pusztító hatásai vannak.

- A csillogó londoni utcák pedig valójában sokkal korruptabb helyek lehetnek, mint azok a szerencsétlen országok, ahol le kell fizetni egy hivatalnokot.


„Ha egy hely globális pénzügyi központtá válik, megvan a veszélye, hogy egyben pénzmosó központ is lesz. A brit hatóságok túl sok ideig voltak tétlenek a Londonban megjelenő mocskos pénzzel szemben, mert féltek attól, hogy ártanak Nagy-Britannia hírnevének, hogy könnyű itt üzletelni. Pedig vannak eszközök a pénzmosás elleni harcra, amelyek még nem jelentenek aránytalan korlátozást.” Ez a Financial Times Ideje kitakarítani a londoni mosodát című vezércikkének részlete, ami a héten jelent meg.

Edward Lucas a napokban szintén arról írt, hogy a mocskos pénz akadálytalanul áramlik a szabad piacon, és hogy kiderült, egyáltalán nem szükségszerű, hogy a nemzetközi kereskedelem és befektetések nagyobb jóléthez vezessenek, és csökkentsék a háborúk kockázatát. „A kommunizmus 1991-es összeomlása után sokan gondolták azt, hogy a szabad piac minden helyzetben csak jobb megoldás lehet, de ideje ezt újragondolni.”

„A pénz szabad áramlása nemcsak a gazdasági növekedés, de a szabadság egyik alapja is lett, mostanra viszont egyértelműen fordult a helyzet. Az ellenőrzés nélküli, láthatatlan pénzáramlás nemhogy nem a demokrácia terjedéséhez járul hozzá, de kleptokráciát és nyomorúságot hoz magával.” Ez pedig az Economistban jelent meg szeptemberben Oliver Bullough brit újságíró új könyvéről, a Moneylandről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.