2018. november 2., péntek

"A KORMÁNY PATYOMKIN-HADSEREGET ÉPÍT"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Cz.G.
2018.11.02.


Úgy emelték meg jelentősen a Honvédség létszámkeretét, hogy a jelenlegi sincs teljesen feltöltve. Illetve valószínű, hogy nincs feltöltve, hiszen azt sem tudni, valójában hány katonája van az országnak. A létszámemelés költségeiről még csak szó sem esett.

A fideszes többség annak ellenére döntött a honvédség létszámkeretének jelentős emeléséről, hogy még azt sem hajlandó elárulni, jelenleg hányan teljesítenek jelenleg szolgálatot a hivatásos állományban – kifogásolja Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője, a honvédelmi bizottság alelnöke. Arról pedig végképp semmit sem lehet tudni, hogy ez mennyibe kerül, és a szükséges pénzt honnan akarja előteremteni a költségvetés. A számok első pillantásra impozánsnak tűnnek: a parlament negyedével megnövelte a Magyar Honvédség létszámkeretét. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 31 080-ról több mint 7 ezer fővel, 37 650-re nőtt a honvédség „szervezeteinél rendszeresíthető beosztások” felső határa. Részletesebben: a tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 9270-ről 10 200-ra, a legénységi állomány 8850-ről 13 200-re, a honvéd tisztjelöltek száma 500-ról 800-ra, az altisztjelölteké 100-ról 250-re növekedik. A kormánytisztviselői, közalkalmazotti és munkavállalói állomány engedélyezett létszámkerete 6600. A felsorolt összlétszám – hívta fel a figyelmet az MTI – nem tartalmazza a legfeljebb 20 ezer önkéntes tartalékos, valamint a Magyar Honvédség rendelkezési állománya, továbbá a honvédség központi egészségügyi szervezetében a lakossági ellátást biztosító státuszok számát. A képviselők 136 igen szavazattal, 25 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett hagyták jóvá Benkő Tibor a honvédelmi miniszter erről szóló javaslatát.

Mindössze annyi magyarázatot kaptunk, hogy eleget kell tenni a megnövekedett feladatoknak – mondta Vadai Ágnes kérdésünkre, hogy a kormány mivel indokolta a lépést. Az ellenzéki politikus „elképesztőnek” nevezte, hogy a honvédség tényleges létszámáról a kormány nem ad tájékoztatást. Az említett adatok ugyanis létszámkeretet tartalmaznak, nem a pontos létszámot rögzítik. Vadai hiába kérdezte erről a közigazgatási államtitkárt, még bizottsági zárt ülésen sem kapott információt. A hivatalos válasz alapján csak a vezérkari főnök adhat tájékoztatást. „A baloldali kormányzás idején ez elképzelhetetlen lett volna” – jegyezte meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.