2018. november 26., hétfő

ELŐSZÖR LŐTTEK OROSZ FELSÉGJELZÉS ALATT UKRÁN KATONÁKRA

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.11.26.


Vasárnap az orosz FSZB hajói megtámadtak három ukrán katonai hajót, két tüzérségi páncélost és egy vontatót a Kercsi-szorosnál. 

A vontatónak nekimentek egy nagyobb hajóval, és lőttek is az ukránokra, több ukrán tengerész megsérült. A három hajót az FSZB (ez a KGB utódszervezete, de a Krímnél határvédelmi feladatot is ellátnak) a Krím egy közeli kikötőjébe hurcolta, az ukrán tengerészeket pedig fogságban tartja.

A Krím-félszigetet Oroszország 2014 elején foglalta el, Ukrajna a mai napig visszaköveteli, és a NATO és az EU sem ismeri el az orosz fennhatóságot ott.

Az incidens jelentős fejlemény a 2014 óta tartó orosz - ukrán háborúban, mert először fordult elő, hogy orosz felségjelzéssel ellátott fegyveresek lőttek ukrán katonai célpontot. A Krím elfoglalásakor felségjelzés nélküli (bár orosz fegyvereket használó) kommandósok vettek részt az akcióban, és az oroszok igyekeztek úgy tenni, mintha helyi felkelők volnának. A donyecki és luganszki konfliktusban részt vevő felkelők esetében sem ismerték el soha, hogy reguláris erőik is harcolnak mellettük.

Most vasárnap viszont az oroszok nyíltan vállaltak egy fegyveres akciót Ukrajnával szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.