2018. november 24., szombat

ELŐSZÖR MEGTAGADTA A KORRUPCIÓS JELENTÉS NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALÁT, MOST SUMÁKOL AZ ORBÁN-KORMÁNY

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANN
2018.11.23.


Pintér Sándor már azt állítja, az Európa Tanács korrupció-ellenes szervezetének, a GRECO-nak az eljárási szabályzata nem rendelkezik egyértelműen arról, hogy mikor kell közzé tenni a megállapításokat.

Orbán Viktorhoz fordult írásbeli kérdéssel a DK-s Oláh Lajos, aki azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy a kormánya miért nem hozza nyilvbánosságra a 49 tagországot tömörítő Európa Tanácson (ET) belül működő, Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) jelentését. Az ellenzéki politikus felidézte, a GRECO rendszeresen készít jelentéseket az ET tagállamaiban a korrupció elleni küzdelem helyzetéről. „Ezek a jelentések a 49 tagállamban eddig nyilvánosak voltak, egyetlen példát, Lukasenko Belorusziáját leszámítva" – emlékeztetett.
A legutolsó jelentés nyilvánosságra hozatalához azonban Magyarország sem járult hozzá, noha az ET Miniszteri Bizottsága határozottan javasolta a jelentés publikálását.

A GRECO azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében. A tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország – másik nyolc európai állammal egyetemben – nem hajtotta végre a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat.

Hogy az illetékes magyar hatóságok pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az titok.

Oláh Lajos azt akarta megtudni, hogy Orbán Viktor szerint erkölcsileg elfogadható-e és továbbra is támogatható-e, hogy Magyarország kormánya nem járul hozzá a jelentés nyilvánosságra hozásához, továbbá hogy mikor ismerhetik meg a magyar választók a jelentés tartalmát. Minderre a miniszterelnök nem volt hajlandó válaszolni, felkérte maga helyett a belügyminisztert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.