2018. november 30., péntek

FŐJEGYZŐI HAJLÉK A ZSELIC VÖLGYÉBEN: FALUSI TURIZMUS VAGY VAGYONGYARAPÍTÁS FIDESZES MÓDRA?

ÁTLÁTSZÓ / UNIÓS TÁMOGATÁSOK
Szerző: Átlátszó
2018.11.30. 


Nemrég állt bíróság elé Mondok József, Izsák egykori polgármestere, aki a vád szerint 35 milliónyi fejlesztési támogatást használt fel saját céljaira. De rajta kívül több fideszes vagy pártközeli potentát falusivendéglátás-projektjénél merült fel a gyanú, hogy valójában saját maguknak építettek nyaralót. Somogy megye főjegyzője a Zselicben vágott bele a falusi vendéglátásba, de a 20 millió forinttal megtámogatott projekt nem sok bevételt produkál. Igaz, ha minden jól megy, már csak két évig kell a vendéglátással bíbelődni.

Somogy megye főjegyzője 2015 óta dr. Sárhegyi Judit. Sárhegyi már 2006-ban, 26 évesen polgármester lett a Fidesz színeiben a Kaposvárhoz közeli, háromszáz lelkes kisközségben, Szentbalázson. Négy évvel később újrázott, de a második ciklusát már nem töltötte ki: 2013-tól Vörös Tamás megyei főjegyző mellett aljegyzősködött, majd Vörös nyugdíjazása után ő lett a somogyi közigazgatás feje. Persze a jól hangzó titulus egy nem túl jelentős pozíciót jelöl: épp a Fidesz fosztotta meg jogosítványai nagyobb részétől a megyei közgyűléseket.

Szentbalázs sem átlagos falu: itt volt a székhelye a Surján Rt.-nek, a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik gazdasági sikertörténetének, ami aztán persze nagy bukásban végződött. A cég, mely a rendszerváltás előtt termelőszövetkezetként működött, elsősorban a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezőjeként lett ismert, de az övék volt a közeli Cserénfán az az egyedülálló motocross-pálya, épített lelátóval, VIP páhollyal, amely négy világbajnoki futamnak is otthont adott ezekben az években – ilyenre azóta sem volt példa az országban.

Aztán jött a szokásos fekete leves a kilencvenes évek végén: a vezetők közül hármat huszonhét rendbeli csődbűntett miatt szabadságvesztésre ítélték, a cég romjain pedig az elhagyott, pusztuló crosspálya mellett néhány kisebb mezőgazdasági kft. maradt csupán. Ezek egyike a V és S Kft., a volt növénytermesztési ágazatvezető, Sárhegyi Ottó, Sárhegyi Judit édesapjának cége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.