2018. november 7., szerda

HANDÓ ÉS A SPANYOLVIASZ

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.11.05.


Mielőtt elmondanám, hogyan is találta fel Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a spanyolviaszt, tisztázzuk, mi is az a spanyolviasz. A spanyolviasz alkotóelemét – eltérően a növényi viaszoktól – állatokból, pontosabban nősténytetvekből nyerik ki. Száz-háromszázezer tetű kell 1kg spanyolviaszhoz. Ezt pedig már több ezer éve tudjuk, nincs mit feltalálni rajta.

Nos, a spanyolviasz feltalálásához hasonlóan értelmetlen és fölösleges az a törvénymódosítási javaslat, amellyel Handó most próbálkozik. Ebben ugyanis alig tesz mást, mint hogy újra feltalálja a „szépemlékezetű” OIT-ot (Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot), melynek élén a még szebb emlékezetű egykori főbíró, Lomnici Zoltán állt. Azt az OIT-ot, melynek legtöbb tagja bírósági elnök volt, és amelyet – tán részben ezért is – a Fidesz földbe szántott.

Mert mit javasol most a demokrácia nyomait is elszántan üldöző Főnéni? Módosítsák úgy a törvényt, hogy a jelenlegi Országos Bírói Tanács (OBT) - ami a bírósági igazgatás egyetlen, a bírák által demokratikusan megválasztott intézménye, és amelynek feladata, hogy felügyelje az OBH elnökét – szóval e helyett alkossanak egy 26 fős – amúgy aligha működőképes - testületet, melynek tagjaivá – a Kúria elnökén kívül – minden törvényszék és ítélőtábla egyetlen bírót delegálhatna.

Lássuk be, Handó szempontjából az ötlet dermesztően zseniális. Nyilván el tudná érni, hogy az az egyetlen bíró az adott bíróság elnöke, vagy legalábbis elnökhelyettese legyen. Azok az elnökök, akiket ő nevezett ki, akik minden szempontból tőle függenek, akik fölött fegyelmi jogkört gyakorol és akiket éppen ezért kordában tud tartani. Ennek eredményét jól láttuk már a nemrég tartott „elnöki értekezleten” is (a törvényben nem létező jogintézmény), ahol ez a tisztes társaság – minden erre irányuló felhatalmazás nélkül – „a bírák nevében” felszólította a jelenlegi, törvényesen működő OBT tagjait, hogy mondjanak le.

Naná, hogy egy ilyen összetételű OIT – ó, bocsánat – OBT – kedvére való lenne a Főnéninek. (Aki netán nem ismeri a „Száll a kakukk fészkére” Főnénijét, ebbéli hiányosságát gyorsan pótolja!)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.