2018. november 30., péntek

KIVETÍTÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2018.11.30.


... a dolog veszélyesebb egyszerű rossz viccnél. A kormány politikai filozófiájának középpontjában az a gondolat áll, hogy „nekünk van igazunk,mert mi győztünk, tehát a veszteseknek nincs igazuk, azaz nekik kuss”. Az ellenzéknek és híveinek mindig annyi megszólalási lehetőséget hagyunk meg – egyre kevesebbet –, hogy még érezhesse: létezik. Akkor nem megy ki százezrével az utcára, nem kezd komolyabb, nekünk veszélyesebb politikai szervezkedésbe, elvan a lelki egészségéhez szükséges szörnyülködéssel és felháborodással.

És tényleg. Szlovákiától Macedóniáig kormányok buknak, gazemberek kerülnek csávába. Magyarországon a bukásnak még az elméleti lehetősége sincs meg, senkinek sincs oka bukni, és nincs hova.

A kormány politikatudósnak, sőt „politikai gondolkodónak” (G. Fodor Gábor szakkifejezése) álcázott propagandistái a politikát harcnak látják, ahol a cél a dolog természetéből fakadóan az ellenerők legyőzése. Ez pedig Orbán Viktornak fényesen sikerült, nemzetközi mérce szerint páratlan hatásossággal, Orbán Viktor tehát sikeres, azaz nagy politikus. Csak az sikkad el, hogy a politika a jó kormányzásról is szól, annak pedig nincs sok jele. Nem csupán a szakpolitikai kártékonyságról van szó, nem csak a nemzetgazdaság esélyeinek tönkretételéről, a piac, a verseny, a humán tőke tudatos sorvasztásáról. (A visegrádi országok között egyedi jelenség, hogy a GDP növekedése rendszeresen kisebb a nettó uniós transzferek nemzeti jövedelemhez viszonyított százalékánál, csak 2017 volt kivétel.) Az, hogy a szabad nyilvánosságot módszeresen felszámolják, és dezinformációs parancsgazdasággal helyettesítik, a médiaszakmából nézve éppen elég kellemetlen. A mostani ötéves tervben kitűzött cél a Soros = Sátán és a migráció = Magyarországra leselkedő végveszély tételének belesulykolása dolgozó népünk minél nagyobb tömegeibe, és ez jól halad. De egyre aggasztóbb, mi jön utána.

A média gyarmatosítása nemcsak szakmailag kellemetlen, hanem az ország szempontjából sokkal rosszabb, mert a) levezénylői megakadályozzák a politikai informálódás szabadságát, b) olyan alapértékeket tüntetnek fel semmisnek, érdektelennek, mint a szabadság és a demokrácia. Előbb csak saját híveik között, aztán a lakosság elérhető részében. Vagyis egyre több politizálásra képes és hajlandó állampolgárt butítanak el, és aljasítanak le. Még mindig van, aki utcára vonul és tiltakozik például a CEU elüldözése miatt – de a kormánypárti propagandisták rémképeivel szemben mind kevesebbeket háborít fel a rendszer annyira, hogy másfajta rendszert követelnének, vagy akár el tudnának képzelni. És hogyha ez a mostani uralmi szerkezet – a 888.hu és társai által kifogásolt szóval: rezsim – valamilyen okból összeomlik, nem lesz, akinek használható terve volna egy szabad és fejlődő Magyarország felépítésére
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.