2018. november 10., szombat

LEFEJEZTÉK A HAZAI TERMÉSZETVÉDELMET?

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2018.11.10.


Elérte a kormányzati bürokráciacsökkentési hullám az Agrárminisztériumot: mintegy 340 szakembert rúgnak ki. Valamiért a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget.

"November 6-án 10 óra körül a kormányablakon keresztül értesítve az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét, minden szakmai értelem nélkül kirúgták,"

– írta olvasónk.

Mint hozzátette: a kormány által kommunikált 10 százalék körüli leépítés helyett 44 százalékot rúgtak ki. Szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező, elhivatott, munkatársat tettek lapátra a közigazgatás modernizációjára hivatkozva, írta forrásunk. Szerinte semmilyen szociális szempont (családanyák, gyereküket egyedül nevelők vagy gyeses álláson lévők stb.) nem számított. Gyakorlatilag az állami természetvédelmet (ami alá az összes nemzeti park igazgatóság, az össze természetvédelmi tevékenység stb.) tartozik, szó szerint lefejezték, írta.

A levél alapján először körbekérdeztünk az ezen területen dolgozó szakembereknél, akik megerősítették, hogy

"nagy vérfürdő van" a természetvédelemben.

Először a kormányszóvivői irodát kerestük kérdéseinkkel, mert a levél alapján szerettünk volna pontos választ kapni arra, hogy
- összesen hány szakembert küldtek el a szaktárca természetvédelmi szakfőosztályairól?
- ez hány százaléka az érintett szakterületi dolgozóknak a szaktárcánál?
- milyen viszonyban áll ez a százalék a kormányzat által kommunikált 10% körüli leépítéssel?
- mi szerint bocsájtottak el embereket, közrejátszottak-e szakmai vagy szociális szempontok?
- a természetvédelmi szakterület az egyetlen, amelyik ilyen jelentős veszteséget szenved a közigazgatásban? Ha igen, miért kevésbé fontos a természetvédelem, mint a közigazgatás más területei?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése