2018. november 10., szombat

MIHEZ KEZDENEK A DEMOKRATÁK A KÉPVISELŐHÁZI TÖBBSÉGGEL?

MÉRCE
Szerző: PAPP SZILÁRD ISTVÁN
2018.11.09.


A november 6-i felemás kimenetelű félidős választások nyomán a Demokrata Párt megszerezte a többséget a képviselőházban, kiegyenlítette az 50 állam kormányzójának pártpolitikai megoszlását, és az állami törvényhozásokban is sikerült növelnie befolyását. A jobboldali dominanciát tehát sikerült csökkenteni, és így előnyösebb körülmények között ráfordulni a két év múlva esedékes elnökválasztásokra.

A kérdés most már az, mire használják a demokraták megnövekedett intézményes mozgásterüket – leginkább a Kongresszus alsóházában megszerzett többségüket.

Ez annál is inkább releváns kérdés, mert a félidős választások egyúttal végérvényesen bizonyították: a Trump-jelenség nem csupán egyszeri történelmi baleset, nem csupán Putyin ármánykodásának eredménye, hanem egy stabil és minden jel szerint választásmatematikai szempontból is életképes politikai projekt.

A „mihez kezdenek” kérdésre hamar választ is adott Nancy Pelosi, a demokraták egyik rangidős politikusa, aki minden valószínűség szerint újra elfoglalhatja a képviselőház elnöki székét, nyolc év kihagyás után.

Pelosi a félidős választás másnapján arról beszélt, hogy kezet kell nyújtani a republikánusok felé, közös nevezőket kell keresni velük, de persze ellensúlyként kell viselkedni a hatalommal szemben.

A Demokrata Párt balszárnya azonban másfajta nézőpontot képvisel, a kompromisszumok helyett szakpolitikai innovációt és inspiráló politikai alternatíva kidolgozását várja az új demokrata többségtől.

Ezt tette egyértelművé a balszárny új csillaga, Alexandria Ocasio-Cortez frissen választott képviselő, aki szakpolitikai kérdéshez kötötte a házelnök személyét érintő döntést, és újfent elzárkózott attól, hogy támogatásáról biztosítsa Pelosit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.