2018. november 28., szerda

NEM EGY KIMONDOTT SIKERTÖRTÉNET A BRIT RENDŐRSÉG SZOFTVERES BŰNMEGELŐZÉSI KÍSÉRLETE

QUBIT
Szerző: Qubit
2018.11.28.


Kent megye rendőrsége évek óta tartó kísérletezés után most hagyott fel a vitatott hatékonyságú PredPol rendszer használatával.

Világszerte ellentmondásos a bűnmegelőző, pontosabban bűnelőrejelző algoritmusok rendőrségi használata. A délkelet-angliai Kent megye rendőrsége például évek óta tartó kísérletezés után most hagyott fel a PredPol rendszer használatával. A szoftvert méltató, ugyanakkor konkrét eredményekről nem igazán számot adó nyilatkozatokkal búcsúztatta a rendőrség, de azt nehéz kihámozni az udvarias kommentárokból, hogy végül is miért hagytak fel a használatával. Nagyon úgy tűnik, hogy egyszerűen nem jött be.

A kenti rendőrség az első volt Angliában és Walesben, amely 2013 áprilisában bevezette a prediktív bűnüldözést. John Phillips felügyelő szerint „nehéz” demonstrálni, hogy a rendszer segítette-e elő a bűnesetek visszaszorítását, de a megkérdezett rendőrök véleménye szerint „igazán hasznos” volt, és „proaktív” rendőri munkát tett lehetővé.
Vitatott hatékonyság

A bevezetés előtt Kent medwayi körzetében vetették be kísérletképpen az amerikai PredPol cég szoftverét, és a négy hónapos tesztidőszakban 6 százalékkal csökkent az utcai erőszakos esetek száma. A teljes megyére kiterjesztett használat első évében a bűncselekmények száma ugyan növekedett, de erről a rendőrség bevallotta, hogy a rendőrök nem igazán tudták, hogyan kell bánni a technológiával.

Az algoritmus múltbeli tendenciákat és jelenidejű információkat értékelve határozza meg, hogy hol és mikor történhet várhatóan bűncselekmény. Mint arról korábban a Qubit részletesen írt, a PredPol az egyik legnagyobbra nőtt hasonló rendszer. Algoritmusát egy 2016-os tanulmányban fejtették vissza a Michigan State University és a Human Rights Data Analysis Group kutatói, és arra jutottak, hogy a szoftverek csak a meglévő rendőri előítéleteket algoritmizálják, illetve nagyítják fel.

A technológia úgy működik, hogy minden műszak elejére generál egy előrejelzést, mégpedig a Google Mapsen elhelyezett, nagyjából 50 négyzetméteres területeket lefedő négyzetek formájában. A Los Angeles-i rendőrség egyik munkatársa elmondta, hogy bár nem mindig találnak valamit a megjelölt helyeken, de a járőrök puszta jelenlétükkel megelőzik a bűncselekményeket.

A PredPol működésének alapelve: ahogy a földrengések is leggyakrabban törésvonalak mentén keletkeznek, úgy a bűncselekmények is nagyobb valószínűséggel történnek meg bizonyos létesítmények, intézmények környékén (például iskoláknál, plázáknál, kocsmáknál), ahogy ezt egy magyar kriminológiai tanulmány is részletesen adatolja a budapesti gócpontokat ismertetve. Az utórengések analógiájára a bűnesetek ismétlődése is valószínűsíthető ott, ahol egyszer már megtörtént – mondta Jeffrey Brantigham, a PredPol társalapítója, a Kaliforniai Egyetem antropológus professzora...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.