2018. november 13., kedd

ORBÁNTÓL KÉR SEGÍTSÉGET A MACEDÓN ORBÁN, AKI HÚSZEZER EMBERT HALLGATTATOTT LE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN, RÓNAY TAMÁS
2018.11.13.


Budapesten van és a magyar hatóságoktól remél politikai menedékjogot a börtönbüntetésre ítélt Nicola Gruevszki.

„Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk” – közölte a külügyminisztérium, arra a hírre, hogy Magyarországon "bujkál" a hazájában korrupciós bűncselekményekért nemrég két év börtönbüntetésre ítélt Nicola Gruevszki macedón ex-miniszterelnök és politikai menedékjogot kért. A szkopjei rendőrség ugyanakkor az este megerősítette: Budapesten van Gruevszki. (Az érdekesség az, hogy a macedón rendőrség a magyar belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy a Gruevszki Budapesten van, s menedékjogot kért, miközben a Szijjártó nem erősítette meg az ittlétét. A szkopjei rendőrség értesíti a szkopjei bíróságot, amely nemzetközi elfogatóparancsot ad ki. A következő nagy kérdés az lesz, kiadjuk-e őt.)


A volt miniszterelnök kedden tett közzé egy Facebook-bejegyzést, amiben azt írta: „Az utóbbi napokban életveszélyes fenyegetéseket kaptam. Most Budapesten vagyok és politikai menedékjogot kérek a magyar hatóságoktól.” Mint ismeretes, a Macedóniát tíz éven át autoriter módon irányító, ám 2016-ban megbukott politikust májusban ítélte el a bíróság két évre, amiért az közpénzből vásároltatott magának egy luxus Mercedest. Gruevszkinek november nyolcadikán kellett volna bevonulnia a rácsok mögé, ám a politikus eltűnt, mire hazájában körözést adtak ki ellene. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között érkezett ide. 


– Ha rendelkezett útlevéllel, úgy legálisan is Magyarországra érkezhetett és innen beadhatta a menedékkérelmét a magyar hatóságoknak – mondta érdeklődésünkre Szekeres Zsolt, a Helsinki Bizottság menekültügyi programjának jogásza...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.