2018. november 28., szerda

SÁRA BOTOND ÉS AZ AIRBNB

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2018.11.28.


Az új józsefvárosi polgármester, Sára Botond (Fidesz-KDNP) azzal a javaslattal állt elő, hogy a kerületben rövidtávú szálláshelyet szolgáltatók fizessenek emelt összegű építményadót. Magyarul Sára Botond meg akarja adóztatni az Airbnb szolgáltatást nyújtókat a Józsefvárosban.

Az adó javasolt mértéke 1820 Ft/m2 (ez még csak rendelettervezet), ami egy 120 négyzetméteres lakást kiadó tulajdonos számára 218 000 Ft-os éves többletterhet jelentene. A Mércén Kiss Soma Ábrahám már megírta, hogy az Airbnb típusú szálláshely-szolgáltatási tevékenység korlátozása örvendetes, és bár lehet húúúzni, meg hááázni, hogy éppen egy fideszes polgármester terjeszt elő ilyen javaslatot, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy tovább gondoljuk ezt, ha már reflektorfénybe került.

Ezzel egyetértve szeretnék három állítást kifejteni.

Az Airbnb korlátlan terjedése, szabályozatlansága negatívan hat a hosszú távú bérbeadási piacon

Az Airbnb jelenlegi szabályozatlansága és kifejezetten alacsony adóterhelése (átalányadó: 38 400 Ft/hó) mellett a rövid távú kiadás jövedelmezőségi előnye nagy a hosszú távú kiadással szemben (lásd korábbi cikkem a témában), ami a kínálat „vándorlását” (1. ábra) és a hosszú távú kiadási piaci ár emelkedését eredményezi.

Egyszerűen fogalmazva: a magas albérleti árak egyik oka az Airbnb robbanásszerű terjedése (2. ábra), ami azért következett be, mert a rövid távú szálláshely-szolgáltatás sokkal magasabb jövedelmet biztosít, mint a hosszú távú kiadás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.