2018. december 8., szombat

A HÁLAPÉNZ MIATT KÉPTELENEK AZ ORVOSOK ÉRDEMBEN FELLÉPNI A POLITIKÁVAL SZEMBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.12.08.


Ezermilliárd forintból rendbe lehetne tenni az egészségügyet – állítja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szerint a kormány állandó tűzoltásban van.

Sürgősségi szakorvoslást tanul, elvben 65 éves korára meglehet a szakvizsgája is. Kicsit olyan ez, mintha nyugdíjasként állna kommandósnak
Jó hasonlat, de ennél azért egyszerűbb a helyzet. Ez amolyan ajándékféle magamnak. Érettségi után hét évembe telt, mire orvos lettem, ezalatt viszont voltam mentőápoló, mentőtiszt is. Aztán elkeveredtem vidékre, a háziorvoslás mellett is az első adandó alkalommal beálltam mentőzni. Huszonhat éve folyamatosan dolgozom mentőorvosként is. De papírom nincs a sürgősségi orvoslásról. Most, hogy meglett korú lettem, kicsit szabadulok a terhek alól, jelentkeztem rezidensnek, ha sikerrel járok, akkor lesz szakképesítésem arról, amit egész életemben csináltam. 

Mire végez elfogyhatnak a hazai sürgősségi osztályokról az orvosok. Mit tervez, beáll az ellátás frontvonalába?
Eszembe se jutott, az én világom a mentés. 

Újraindulna jövőre a kamara elnöki posztjáért?
Még magam sem tudom, de a hatályos jogszabályok szerint nem indulhatok, másodszor második ciklusom töltöm. Ha a parlament elfogadja azt a módosítást, ami a jelenlegi korlátozást feloldja akkor is marad még egy évem dönteni. 

Az ön kedvéért került bele ez a módosítás? 
Nem, bár hallottam, hogy a javaslatnak ezt a részét lex Égerként emlegetik. A három köztestületi kamara még a nyáron készített egy törvény-javaslatot, melybe azokat a korrigálandó pontokat szedtük össze, melyek már nem korszerűek a hatályos jogszabályokban. Ezt átadtuk az aktuális egészségpolitikai vezetőknek, de közülük, csak a kamarai tisztségviselők választhatóságával kapcsolatos passzust vitték a parlament elé.

Tizenöt éve kamarai elnök, van olyan feladat, amiről azt gondolja, még föltétlenül önre vár?
Eredetileg is arra készültem hogy az életemnek ez a szakasza 2019-ben lezárul, ezért is álltam sürgősségi rezidensnek. Sok impulzus ér, abban is biztos vagyok, hogy jelölnek a posztra. Őszintén mondom, ma még nem tudom, miként döntök. Azon is múlik, hogy lesz-e olyan jelölt, aki képes folytatni azt, amit eddig felépítettünk. Nem szeretnék úgy elmenni innen, hogy miután becsuktam az ajtót összeomlik mindaz, amit eddig fölépítettünk. Látom, hogy vannak új hangok. Az 1001 orvosból is kivált egy Újratervezés csoport és vélhetően bejelentkeznek a kamarai elnöki posztért is. A pálya nyitott, bárki beszállhat a kampányba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.