2018. december 14., péntek

A KORMÁNYNAK SZÜKSÉGE VAN A MULTIKRA, EZÉRT KÜZD AZ ÉRDEKEIKÉRT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.12.12.


Valamit nagyon elrontottunk, úgyhogy mindent kezdhetünk elölről. Körülbelül ez a tanulsága a Fidesz idei térfoglalásának. Orbán Viktor ugyanis nem hagy kétséget afelől, hogy mélyen megveti a demokratikus alapelveket, ha kell csellel, ha kell hízelgéssel, ha pedig úgy hozza az élet, akár erőszakkal is keresztülviszi az akaratát a magyar társadalmon. Most, hogy közeledik az év vége, nem akar kétséget hagyni bennünk a miniszterelnök saját mindenhatóságát illetően.

Az Orbán-kormány pragmatizmusára jellemző, hogy akár korábbi ellenfeleinek is hajlandó kedvében járni annak érdekében, hogy a hatalma stabil maradjon. Korábban már egyértelművé tették a Fidesz potentátjai, hogy számukra léteznek jó multik és rossz multik, most azonban azoknak a cégeknek is nagy szívességet akarnak tenni, melyekkel perben és haragban álltak. Ha ugyanis átpasszírozzák a Parlamenten az úgynevezett rabszolgatörvényt, abból nemcsak a kormány által preferált multinacionális cégek fognak profitálni.

A magyar dolgozók érdekképviseletének állapotára jellemző, hogy a munkavállalók számára megalázó törvénymódosítás ellenére sem voltak egyelőre képesek a szakszervezetek elemei erejű demonstrációk, esetleg a multik számára komoly veszteségeket jelentő sztrájkok megszervezésére. Orbán ugyanakkor azt a Kósa Lajost bízta meg a törvény menedzselésével, akinél alkalmatlanabb személyt aligha talált volna saját frakcióján belül. Nem tudni, hogy Kósa kijelölése merő gúny volt, esetleg elbizakodottságra utal, de az biztos, hogy a politika útvesztőiben ma már inkább csak csetlő-botló Kósa is el tudja majd végezni a feladatot, ami nem túl biztató tény a jövőre nézve.

Persze, a kommunikációs mezőben gyakran zavartan tébláboló frakcióvezetőt nem hagyták egyedül a kormány tagjai, így azért azt végre elismerték a kormány tagjai, hogy a sokat szidott, főként külföldi tulajdonú nagyvállalatok érdekeit próbálják előzékenyen kiszolgálni. A rabszolgatörvény elfogadása ugyanis komoly profittal kecsegtet számukra, ugyanis részben gyógyír a fojtogató munkaerő hiányra, másrészt olyan jogokat adnak a munkaadók kezébe, melyekkel élve az eddigieknél jobban befolyásolhatják a munkavállalók idejének és energiájának beosztását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.