2018. december 27., csütörtök

ALIG VALAKI MENTES A TUDATALATTI ELŐÍTÉLETEKTŐL: BENNED IS MEGVANNAK?

QUBIT
Szerző: KABOS ESZTER
2018.12.27.


Minden igyekezet ellenére még 2018-ban is eltérően kezelik a britek a kisebbségi etnikumú (angol rövidítéssel élve BAME - Black, Asian and Minority Ethnic, szó szerinti fordításban fekete bőrű, ázsiai és kisebbségi etnikumú) valamint a többségi, fehér bőrű embereket. Ennek oka részben a továbbra is fennmaradó tudattalan előítéletekben keresendő – derült ki a Guardian megbízásából készült kutatásból, amelyben ezer etnikai kisebbséghez tartozó és 1800 többségi (fehér) embert kérdeztek meg Nagy-Britanniában. (A cikk végén mutatunk egy harvardi tesztet, amellyel mindenki lemérheti, mennyire játszanak szerepet a nem tudatosult előítéletek a gondolkodásában.)

Néhány példa arra, hogy mit jelentenek az előítéletek a mindennapokban: a kisebbségi etnikumhoz tartozó emberek 47 százalékával fordult elő Nagy-Britanniában, hogy tévedésből bolti tolvajnak nézték, míg ez a fehér bőrűeknek csak 22 százalékára igaz. Ugyancsak a brit szigeten a BAME emberek 58 százaléka érezte úgy, hogy a munkahelyén igazságtalanul negatív elbírálásban részesül, míg a fehéreknek csak 35 százaléka számolt be hasonló tapasztalatról. Végezetül pedig a nem fehérek 55 százalékával történt már meg, hogy egy boltban vagy étteremben kiszolgáló-személyzetnek tekintették őket, míg a fehéreknek csak 36 százaléka tapasztalt ilyet.

Az előbbinél is élesebb különbségeket mutatnak a számok, ha arra kérdezünk rá, történt-e hasonló kellemetlenség a válaszadókkal az elmúlt egy évben. A színesbőrűek 31, míg a fehérek 10 százalékával fordult elő, hogy bolti tolvajnak nézték az előző 12 hónapban. Az pedig, hogy az elmúlt egy évben ok nélkül dobták ki vagy nem engedték be egy vendéglátóipari egységbe, a BAME emberek 20, a fehéreknek viszont csak 6 százalékára igaz.

A felmérés mintája a kisebbségi csoportra nézve kiemekedően részletes, ugyanis a BAME emberek a brit lakosság 13 százalékát adják, így ha a közvélemény-kutatók a szokásos, 1000 fős reprezentatív mintával dolgoztak volna, akkor az újságírók csak nagyjából 130 nem fehér ember válaszai alapján tudták volna levonni a következtetéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.