2018. december 14., péntek

CSAK ENNYIT KAPUNK A PÉNZÜNKRE - VÉGE AZ EXTRÉM ALACSONY KAMATOK KORÁNAK?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2018.12.14.


Az idén az emelkedő infláció mellett a banki kamatok sokszorosát fizető állampapírban is csak veszített értékéből a megtakarításunk. Nem véletlenül döntöget újabb csúcsokat a készpénzállomány, és állnak ezermilliárdok lekötetlenül. Az uniós pénzpumpa lezárásával új korszak kezdődhet, jövőre megindulhat a kamatemelkedés.

A várakozásoknak megfelelően tegnap az Európai Központi Bank (ECB) monetáris tanácsa bejelentette, hogy az év végével befejezi a nettó kötvényvásárlást, véget vetve a közel négyévnyi mennyiségi lazításnak. Vagyis jövőre már csak a birtokában lévő kötvények visszavásárlásából befolyó összegekből folytatja az értékpapírok vételét. A bank alapkamata jelenleg nulla százalék, a betéti kamat negatív: a kereskedelmi bankoknak 0,4 százalékot kell fizetniük az ECB-ben elhelyezett betéteik után. Az európai jegybank arra számít, hogy a kamatok egészen 2019 nyaráig változatlanok maradhatnak. Az első kamatemelés időpontja az infláció alakulásától függ majd.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi kamatdöntő ülésén továbbra sem változtatott az alapkamaton, de a Monetáris Tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára; a kamatemelés megkezdése az inflációs kilátások függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható. Az EKB döntései jelentős hatást gyakorolhatnak az MNB monetáris politikájára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.