2018. december 22., szombat

EGY SZUPER HÍR: 100 MAGYAR FILMET LEHET INGYEN MEGNÉZNI AZ ÜNNEPEK ALATT

MIKROFILM BLOG
Szerző: GERA MÁRTON
2018.12.21.



Fábri Zoltán, Sára Sándor és még 52 rendező filmjeiből lehet válogatni.

A tavalyi év egyik legszimpatikusabb filmes akciója minden bizonnyal az volt, amikor elérhetővé tettek egy csomó magyar filmet, melyeket ingyen lehetett megnézni. Szerencsére a Filmalap–Filmarchívum folytatja a hagyományt, és a mai naptól 100 magyar alkotást pakolt fel fel a netre, hogy azokat mindenféle korlátozás nélkül meg tudjuk nézni.

A listán 54 rendező 100 filmje szerepel, összesen 4200 percben, a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik. Többek között lehet nézni az idén 85 éves Sára Sándor filmjeit, például között a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alattat, vagy a Lefegyverzett ellenséges erőket. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

De megnézhetünk retro felvételeket is a hatvanas évek Budapestről, és a két ünnep között felújított minőségben élvezhetjük Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjeit is.

A filmek 2018. december 21-től 2019. január 4-ig a Filmarchívum Vimeo csatornáján láthatók.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.