2018. december 9., vasárnap

ÉS AKKOR BÚCSÚZHATUNK AZ ÁLOMTÓL, HOGY VALAHA IS NYUGATI BÉRÜNK LESZ -

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.12.09.


Egy szóval elintézte Orbán Viktor, hogy ne vizsgálja a versenyhatóság a kormánymédia összefonódását; Budapest kapta a 2023-as atlétikai vb-t; közgazdászok elemezték a bérfelzárkóztatást, és arra jutottak, a nyugati szint elérhetetlen. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Álom marad a nyugat-európai bér – erre jutott tizennyolc közgazdász, amikor a KOPINT Konjunktúra Kutatási Alapítvány folyóiratában azt elemezték, mit hozhat még a magyarországi bérfelzárkóztatás. Bod Péter Ákos például azt állapította meg: a főleg külföldi tulajdonú nagy és közepes cégek be tudják vállalni a további béremelést, a magyar kisvállalatoknak viszont ez problémát okozna. A volt gazdasági miniszter, Csillag István szerint viszont a munkaerőhiány diktálhatja a további béremelkedést.

Ahhoz, hogy a bérek tovább nőjenek, a kis és közepes vállalkozások termelékenységét is növelni kell, de azzal sem árt számolni, hogy mi az a bérszínvonal, amely mellett a multiknak még megéri az olcsóbb magyar munkaerő alkalmazása – ezt már Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató munkatársa írta. Szerinte „a bérfelzárkóztatás nem azt jelenti, hogy utolérjük a német béreket, sokkal inkább azt, hogy csökken a kettő közti különbség”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.