2018. december 21., péntek

FAREED ZAKARIA: NUR NICHT BESARREN! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.21.


- A magyar lázongás azt támasztja alá, hogy még populista jegenyefák sem nőnek az égig 

- Magyarország egyik igen jó ismerője még a polgárháborút sem tartja kizártnak

- Az Orbán-kormány közpénzből terjesztett hazugságot a Facebook-on 



Washington Post

Fareed Zakaria egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy a világ jövője valóban olyan baljós volna, mint ahogyan azt sokan állítják. A kitűnő elemző, az illiberális demokrácia fogalmának megalkotója azt elismeri, hogy Macron a hazai gondok miatt bajban van, noha ő a nagy remény mindazok számára, akik aggódnak amiatt, hogy a világpolitikát eluralja a populizmus, a nacionalizmus és a rasszizmus. Továbbá zűrzavar van a Brexit, az olasz költségvetés és a magyar, illetve lengyel illiberalizmus miatt.

De a másik oldalon az áll, hogy az EU még sosem volt ennyire népszerű az utóbbi évtizedekben. És a populizmus egyes helyeken tényleg még mindig jön fel, ám mostanában inkább csak kudarcok érik. Tessék csak megnézni Lengyelországot és Magyarországot. Nálunk a túlórák szabályozása és a közigazgatási bíróságok felállítása széleskörű tiltakozást váltott ki és soha nem látott módon egyesítette az ellenzéket. Az utcai lázadás azt sugallja, hogy általános a szembenállás a kormánypárttal szemben, amely – ahogy az várható volt – könnygázt vetett be a többnyire békés tüntetők ellen. Keresztényelleneseknek nevezte őket, és Sorost vádolta meg a demonstrációk megszervezésével.

Franciaországban még korai az államfőt temetni. A szavazók továbbra is messze őt részesítik előnyben Le Pennel szemben. Az elemzők elkerülhetetlennek tartják a reformjait. Az olasz populisták meghátráltak Brüsszellel szemben a büdzsé kapcsán. Nagy-Britannia már bonyolultabb, de az emberek lassan rájönnek, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni és visszariadnak a kilépés árától. Marad végül az USA, ahol Trump büszkén gyakorolja a populizmust és a nacionalizmust. A demokraták azonban előretörtek az időközi választásokon, a kormányzat egy sor fontos tagja lemondott, de a leglényegesebb, hogy 17 vizsgálat van folyamatban az elnök és munkatársai ellen. És csak még most jönnek a Kongresszus akciói.

Vagyis nem szabad bagatellizálni a populista hullámot, amely az egész Nyugatot kísérti, de nem szabad kétségbeesni sem, noha jogosak az aggályok. Sokan ellenzik a düh és az identitás politikáját és ez a tábor szintén erős. Gyorsan kell cselekednie, de nem szabad megrémülnie.

BBC


A magyar elnök átengedte a vitatott rabszolga törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak csaknem kétszer annyi túlmunkát végezhessenek, mint idáig. Előzőleg napokon át tartottak a tüntetések a jogszabály ellen. Az állami tévé székházából kihajítottak két ellenzéki képviselőt. 16 szakszervezet most sztrájkokat szervez. Orbán politikája tipikus módon széleskörű támogatottságot élvez idehaza, noha más európai államok ismételten elítélték azt. A hatalom a súlyos munkaerő hiánnyal indokolja a túlórák megemelését, mivel nem születik elég gyerek és hat az agyelszívás is. A Fidesz Soros külföldi zsoldosait okolja a megmozdulásokért, a befektető ezt cáfolja, és azt mondja, hogy a magyar hatóságok csak bűnbaknak használják.

Spiegel

Áder János rábólintott az új munkaügyi törvényre, jóllehet az évek óta a legnagyobb utcai tiltakozásokat váltotta ki, miután a szakszervezetek szerint a jogszabállyal burkoltan bevezetik a hatnapos munkahetet. Az elnök lépése azonban nem meglepő, hiszen a politikus a Fidesz tagja és a kormány messzemenően hűséges támogatójának számít. Ugyanakkor az ellenzék felháborodottan reagált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.