2018. december 10., hétfő

HAVI MÁSFÉL MILLIÓÉRT KIFOGÁSTALAN CSO-CSO-SZÁN LESZEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.12.09.


Azt hittem, hogy valamiféle kínai osztálynévsort sorolnak a királyi rádióban. Vagy a kerítésen átpréselődött migránsok nevét adja tudtunkra a sportriporter. Kiderült, hogy a szombat esti Videoton-Újpest bajnoki meccs összeállítását hallottam. Többségében külföldiek – a két csapatban vagy húsz ilyen-olyan, de nem magyar játékos rúgja a bőrt. A nemzeti bajnokságban. Hohó, Semjén fő nemzetvédő, hová lett az arisztokratikus büszkeségetek, a hazaszeretetek meg az összes mézes-mázas lózungotok? Aki fölismeri a kapufát, az a ti emberetek?

Orbánnak ez bizonyára tetszik, ezek a külföldi játékosok az ő migránsai – kicsit kikupálódtak, meg is érdemlik a kényeztetést. Bocs’, a kényeztetésünket. Minálunk a focistákat is mi tartjuk el: havi húszmilliós fizetést adunk nekik. Azzal az adókedvezménnyel, amit Semjén mester talált ki, karitatív személy lévén. Kevesebbet adóznak, kevesebb megy a költségvetésbe, majd mi pótoljuk, hogy legyen miből rájuk szórni tengernyi pénzt. Senkinek nem tűnne fel, hogy a magyar bajnokság dugig van másod-, harmadosztályú afrikai, brazil, szerb játékosokkal, ha…

Az én migránsomat szeresd, a tiédet gyűlölöm, az nem ember – ez a hazai módi. Emlékszem arra, amikor a Chelsea-ben egyetlen angol játékos sem volt, de hát lelkük rajta, meg aztán Abramovics orosz dollármilliárdos úgy kockáztatta, fektette be milliárdjait, ahogyan akarta. Arrafelé a foci nagy üzlet, amiből meg lehet tollasodni vagy akkorát bukni, mint törött lábú ló az Epsomi Derbyn.

Nálunk nyista kockázat, csak pénz van Orbán kisded játékára. A kormány tömi az MLSZ-t, élén Csányi haverral, onnan ömlik a pénz elsősorban a nagyobb magyar klubokhoz. Mi finanszírozzuk a számtalan ákádémiát, ahol annyi tehetség sem nevelkedik, hogy ne kelljen a csapatokhoz bevándorlókat csábítani. Sokáig két akadémiáról tudtam csak: a Magyar Tudományos Akadémia és a Zeneakadémia, utóbbiban voltam is, igaz nem tehetségként, hanem műkedvelőként. Erre tessék, Orbán megcsinálta a csoda ákádémiák csoda országát. Ez a heppje. Mi fizetjük a stadionok építését, fenntartását. Az összes magyar és betévedt sportvezetőt, és akkor még azokat a játékosokat is, akik annyit érnek, mint főtt csülkön a tejfölös lekvár. Havi húszmillió, ennyiből tengődhetnek a sehol nem jegyzett focistáink. Ebből mennyi tűzifát lehetne venni, hogy ne fagyjon le és meg emberek sokasága? Merthogy tél van. Lassan véget ér a bajnokság, kimerültek a labdakergetésben a játékosok, jön egy hosszú szünet, hogy kipihenjék a semmit. Túlóra nincs. Több hónapos téli és nyári szünetben pihegnek a magyar profik. Emlékeznek még, a Mezey-féle – tényleg jó gárda -, hogyan esett össze Mexikóban a szovjetek ellen? A maiaknak égni sincs lehetőségük a legjobbak között, mert idő előtt hamuvá porladt a labdarúgásnak nevezett játékuk.

Ha annak idején annyi néző előtt röplabdáztunk, mint amennyi manapság ül a SzancsóPanza Orbán Arénában, szégyenünkben elbújtunk volna a föld alá a bányászok mellé. Nem baj, ezt is kifizetjük. Előre. Mert fő a bizalom, mondja az MLSZ agytrösztje, ahhoz hogy „klubcsapatok nemzetközi versenyképessége növekedjen, versenyképes, Magyarországon kiemelkedőnek számító fizetésekre van szükség”. Meg a keserves jó kétszáz éves rokonaid keze-lába, az. A melós pedig robotoljon, aztán ha csíkos gatya van a főnökön, akkor évek múlva kifizeti a túlórát. Nem milliókat. Csak élni valóra.

Bizalom, emberek, bizalom. Orbán hóbortjáért előre fizetünk, aztán vagy lesz foci, vagy nem. Különben is: – Tud focizni? – Nem. – Ha megfizetjük? Természetesen akkor sem, mert csalják a focit, csalja és lopja rá a közös vagyont a mi köpködős Vitézünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.