2018. december 16., vasárnap

ITT A NEGYEDIK: MA MÁR ORSZÁGSZERTE TÜNTETNEK A RABSZOLGATÖRVÉNY ELLEN! PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN - élő közvetítés

MÉRCE
Szerző: Mérce
2018.12.16.


Negyedik alkalommal vonulnak utcára a rabszolgatörvény elfogadása után mindazok, akik úgy érzik, a kormány elárulta a dolgozókat.

Szerdán – az ellenzék szerint vitatható módon – szavazta meg a kormánypárti többség a Kósa Lajos és Szathmári Kristóf által benyújtott törvénymódosító javaslatot, amely a kiadható túlórák számát 400-ra emeli, a túlórák kifizetésének határidejét pedig három évre tolja ki.

Még aznap koradélután, spontán módon nagy tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, az éjszakába nyúló tüntetésben volt hídfoglalás, egyesek felmásztak a Fidesz Lendvay utcai székházának erkélyére, a nemzet főterén pedig viszonylag hosszú idő után először vetett be a rendőrség újra könnygázt. A hajnali órákra a demonstrálók több kukát és egyéb tereptárgyat (köztük a Kossuth téren álló karácsonyfát körülölelő szánkók közül néhányat) is felgyújtottak, amire válaszul a rendőrség feloszlatta a tüntetést. Az este során többeket előállítottak.

Csütörtökön folytatódott a demonstráció, méghozzá szerdához képest több résztvevővel, ismét volt vonulás a városban hídfoglalásokkal, az előző naphoz képest a rendőrség is több könnygázt használt el, a tüntetők viszont jóval kevesebbet gyújtogattak. Ezen a napon állították elő a Momentum alelnökét, Donáth Annát is, aki egy füstbombát tartott a kezében – csak másnap reggel engedték ki.

Péntekre némileg csökkent a tömeg, de demonstráció azért volt, egybekötve két viszonylag nagy túrával: a tüntetők először a Margit hidat foglalták el, onnan az Oktogonra, mag a Deák térre vonultak, majd elsétáltak a Magyar Rádió épületéig, onnan át Budára majd vissza Pestre, végül újra a Kossuth téren kötöttek ki. Itt volt némi dulakodás a rendőrökkel, többen petárdákat, üvegeket, más dolgokat dobáltak a rendőrsorfal felé, akik néhány alkalommal könnygázzal oszlatták a tömeget. Az emberek végül elunták a parttalan tuszakodást, és újra átsétáltak a Lánchídon Budára, majd felmásztak a Sándor palotához, ahol a Momentum több tagjának vezetésével elénekelték az Örömódát. Ezután még sétáltak egy kicsit a Budai Várban, aztán a tüntetés spontán módon feloszlott.

Szombaton mindenki megpihent egy kicsit.

Mára viszont a korábbiaknál nagyobb és jobban szervezett tüntetésekre lehet számítani. Az biztosan újdonsága lesz a mostani megmozdulásnak, hogy az ország több pontján, és még külföldön is lesznek kisebb-nagyobb tüntetések. A fővárosban délután 3-kor kezdődik a demonstráció, amelyhez már a szakszervezetek és az ellenzéki pártok is csatlakoztak. Az eseményeket – ahogy eddig is – percről percre követjük majd.

Élő közvetítésünket itt lehet követni:...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.