2018. december 11., kedd

KIZÁRÓ VAGY

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.12.11.


Úgy nyilatkozott Kövér László a Heti TV-nek még a nyáron Nagy Imre szobrának áthelyezésével kapcsolatban, hogy nem szereti Nagy Imrét, viszont tiszteli, amiért mártírhalálával megváltotta saját korábbi bűneit. Vagyis az egykori miniszterelnök mintegy eszmei megtisztuláson ment keresztül, ha szabad ezt így mondani. Más tartalommal Kövér szavai aligha értelmezhetők.

Szigorú ítélet ez olyan ember szájából, aki csaknem ugyanezt a hosszú utat tette meg, csak pontosan visszafelé. Valamikor parázsló szájjal hirdette a szabadságot, a nyitott társadalom eszméjét, párttársaival tüntetőleg szabotálta az 1990-es trianoni emléknapot, megvetette a nacionalizmust és az állami túlhatalmat. Mit csinál ma? Házelnökként asszisztál a jogkorlátozó törvényalkotáshoz, ugyanebben a minőségében kegyetlenül bünteti a véleménynyilvánítást, támogatja a hatalomkoncentráció legsunyibb változatait, és készségeskedik a kormány gazdasági koncentrációjának az ötvenes évek államosítási rohamait idéző törekvéseihez, végső soron üdvözli az állami túlhatalmat.

És még hol a vége. Meddig jut ebben a visszafelé haladásban, hiszen egészen fiatal ember.

Vagy itt van harcostársa, a kormányfő: „Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság” – kezdte Orbán Viktor 2016-os ünnepi beszédét Petőfit idézve. Márpedig, ha szereti Petőfit, akkor hogyan vállalhat tevékeny szerepet a magyar tanszabadság korlátozásában? A sztrájkjog korlátozásában, vagy ami Petőfinek olyannyira kedves volt, hogy azon a márciusi nagy napon reggel tájt még másnaposan is a Landerer nyomdába sietett, mert hirdetni vágyta nagy nyilvánosság előtt a sajtó szabadságát. Orbán ezt is korlátozza, kormányzásának a lelke a korlátozás maga.

Érthetetlen, hogy aki szereti Petőfit, az hogyan szeretheti azt az elmondhatatlanul nyomasztó sajtó-, nyilvánosság- és szabadságellenes rendszert, amit a mostani napokban épp a kormány és annak hű kiszolgálói rendeznek be úgyszólván résmentesen. Tehát, hogy olyan rendszert hozzanak létre, ami ellen valamikor küzdöttek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.