2018. december 31., hétfő

KLÍMAKATASZTRÓFA, ILLIBERALIZMUS, FEGYVERLOBBI, ADÓPARADICSOMOK - EZ VOLT 2018 A VILÁGTÉRKÉP BLOGON

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: SIPOS ZOLTÁN
2018.12.30.


Brutális újságíró-gyilkosság Szlovákiában, mészárlás egy floridai középiskolában, és egy populista macsó elnök Brazíliában. Donald Trump politikai mozgásterét sikerült korlátozni, a spanyol kormány belebukott egy korrupciós botrányba, Nagy-Britanniában pedig a hatóságok elvehetik azt a vagyont, aminek az eredetét a tulajdonosa nem tudja igazolni. Ez volt 2018 a Világtérkép blogon.

2018 januárjában újraválasztották a Cseh Köztársaság elnökét, az oroszbarát, radikális, jobboldali szólamokat puffogtató Miloš Zemant. A hivatalos végeredmény alapján Zeman a szavazatok 51,36 százalékát szerezte meg, kihívójára, Jiří Drahošra a választók 48,63 százaléka szavazott.

Távolról sem csak távoli, egzotikus helyeken mossák tisztára a sokszor feketén szerzett pénzeket: a Tax Justice Network (TJN), egy brit székhelyű, szakértőkből és aktivistákból álló nemzetközi hálózat listájának az élén 2018-ban is Svájc, az Egyesült Államok és a brit fennhatóság alatt lévő Kajmán-szigetek vannak.

Ha ez a lista drasztikusan különbözik az Európai Unió hasonló lajstromától, annak az lehet az oka, hogy „nem politikai döntések vezérlik” – állítja a TJN, amely az EU-t sem kíméli: Luxemburg a 6. helyen áll, épp Németország előtt, Hollandia alig marad le a top 10-ről, ahol akad 3 ázsiai terület is: Hongkong, Szingapúr és Tajvan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.