2018. december 17., hétfő

LEFÚJJÁK ORBÁN MECCSÉT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.12.17.


Ma senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz a vége. Az ellenzéki és független országgyűlési képviselők jelentős része igen elszántan vágtak neki a tegnapi éjszakának, és a mai napnak is, bár az pontosan nem látszik, hogy mi a tiltakozás végcélja. Most mindenesetre annyit szerettek volna elérni, hogy beolvashassák az ötpontos petíciójukat az állami tévébe; ezt azonban, e sorok írásáig nem tudták elérni.

Papp Dániel vezérigazgató, amúgy professzionális hírhamisító, lévén rendkívül elfoglalt ember, nem tudott időpontot adni, még egy rövid tárgyalásnyi időre sem az országgyűlési képviselőknek, valahonnan távolról irányítja fegyveres csapatait, őt meg ki tudja honnan és ki irányítja.

Azt ugye egy pillanatig sem hisszük el, hogy önálló döntési kompetenciával rendelkezik, mint ahogy azt sem hihetjük, hogy a Vidi-FTC mérkőzésen őszinte volt Orbán Viktor mosolya. Igaz, kedvenc, vagy majdnem kedvenc csapata legyőzte a Fradit, de ne gondoljuk, hogy – mosoly ide, mosoly oda –ne tájékoztatták volna arról, hogy mi történik az MTVA székházon belül és kívül.

És azt se feltételezzük, hogy ne tőle származnának az utasítások. Nyilván pontosan tudja, hogy mit terveznek a biztonsági erők, milyen akciót engedélyeznek az őröknek, az országgyűlési képviselőkkel szemben is. Ne legyen kétségünk: a magyar média túlnyomó többsége nem a Varjú László elleni fellépést, a földre teperését fogja az olvasók elé tárni, hanem azzal lesz majd tele a kormány sajtója, milyen brutálisan léptek fel az ellenzéki képviselők.

Azt fogják hangsúlyozni, hogy a törvény tiltja a közüzemek működésének megzavarását, ezért aztán minden erőszakos fellépés jogos volt a tüntetőkkel szemben.

Egyelőre úgy tűnik: Orbán a történések fölé helyezi magát, nem aggódik a hatalmával szemben fellépők miatt, úgy véli ura a helyzetnek. Tűnődhetünk azon, hogy joggal vélekedik így, főként annak fényében, hogy a petíció beolvasásán túl, valóban nincs meghirdetve egy igazi cél, mondjuk így: végcél a demonstrálok körében. És igazi vezéralak sincs, akit követne a tömeg, akinek a szavára egyszerre mozdulnának, vagyis van alapja annak, hogy Orbán lebecsüli a mostani megmozdulásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.