2018. december 11., kedd

MAGYAR KÓRHÁZ ÉPÜL UKRAJNÁBAN, CSAK MAGYAROKNAK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.12.11.


A minisztériumban zajló előkészítő munkát kétszer is leállították, de a kormány nem tett le arról, hogy magyar kórház épüljön Beregszászon. Azt viszont még nem tudni, hogyan lehet kizárni, hogy ukránok árasszák el a tervek szerint a diagnosztikára és járóbeteg-ellátásra szakosodó intézményt. A két ország közötti feszültség sem könnyíti a dolgot.

Már megvan a helye a kárpátaljai Beregszászon annak a vadonatúj, világszínvonalú kórháznak, amit a kárpátaljai reformátusok neve alatt, de a magyar kormányzat által biztosított pénzből hoznának létre.

Beregszász polgármestere néhány hete a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a város elindította a beruházáshoz szükséges előkészületeket. Babják Zoltán azt írta: a városi tanácsban megszavazták annak az ingatlannak az értékesítését, amelyet a református egyházkerület kinézett a leendő egészségügyi intézmény számára. A tanács jóváhagyta, hogy a város egyik főútvonalán, a Hmelnickij úton adjanak bérbe egy nagyobb területet, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) egy „keresztény kórházat” létesítsen ott.

Az egyházkerületnek azonban valójában sem pénze, sem szakértőgárdája nincs ahhoz, hogy belekezdjen egy több milliárd forintos építkezésbe, majd pedig felszereljen és működtessen egy modern kórházat. Jellemző, hogy a reformátusok helyi iskolahálózatát is nagyrészt a magyar állam finanszírozza hosszabb ideje. Ezt 2015-ben az Orbán-kormány akkori szociális és felzárkózási ügyekért felelős államtitkára, Czibere Károly mondta el. Czibere egyúttal azt hangoztatta, hogy a kormány az egész kárpátaljai térség felzárkóztatásában partnerként tekint a KRE-re...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.