2018. december 22., szombat

MEGJELENT A JÓTÉKONYSÁGI VILÁGRANGLISTA, A MAGYAROK AZ ÁTLAG ALATT ADAKOZNAK

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.12.21.


A napi rosszhír-adaghoz szokott szemnek meglepő lehet, milyen sokan foglalkoznak azzal a világon, hogy aktívan segítsenek. A Gallup kutatása szerint 2017-ben csaknem 1 milliárdan önkénteskedtek, 1,4 milliárdan adakoztak pénzben, és 2 milliárdan segítettek egy rászoruló idegennek a felmérést megelőző hónapban. Ők már biztosan tudják, hogy adakozni jó: közelmúltbeli kutatások szerint a jótékonykodástól jobban érzi magát az ember, a jótékonyság az agyból hasonló válaszokat hív elő, mint a csokievés vagy a szex.

Az Egyesült Államokat sokan tekinthetik a világ legnagyvonalúbb országának, mert az amerikaiak fordítják a legtöbb pénzt jótékony célra: 2017-ben például magánszemélyek, cégek és alapítványok csaknem 410 milliárd dollárt adakoztak, a tavalyi magyar GDP majdnem háromszorosát. Ami azt illeti, 40 ország van csak a világon, amelynek a GDP-je meghaladja az amerikaiak által tavaly jó célokra fordított összeget – írja a 2018-as jótékonysági jelentésben a Gallup.

Amerikának persze könnyű, mert ott bőven van pénz – mondhatnák erre sokan. A tanácsadó cég éppen ezért olyan módszertannal dolgozott, amellyel valamelyest kiszűrhető a vagyon szerepe a jótékonyságban: amellett, hogy megnézték, ki mennyi pénzt szán adakozásra, arról is faggatták a nemzetközi felmérés résztvevőit, hogy önkénteskedtek-e, illetve segítettek-e egy rászoruló idegennek.

A Gallup évről évre a következő három egyszerű kérdést teszi fel:
- Adott-e pénzt jótékony célra az elmúlt hónapban?

- Önkénteskedett-e szabadidejében az elmúlt hónapban?

- Segített-e valakin az elmúlt hónapban, akit nem ismert?

Idén 146 országban több mint 153 ezer 15 év feletti személy adott ezekre választ személyes vagy telefonos interjú formájában. A legbőkezűbb ország Indonézia és Ausztrália lett, utánuk nem sokkal lemaradva az Egyesült Államok és Új-Zéland következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.