2018. december 30., vasárnap

"MÉSZÁROS LŐRINC" A LEGGAZDAGABB MAGYAR TITOKBAN BONTOTTÁK LE NAGY IMRE EMLÉKMŰVÉT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.12.29.


Forbes: Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

A Forbes Magyarország immár ötödik alkalommal állította össze az ország leggazdagabb embereinek névsorát – soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett, sőt soha ekkora tőzsdei vagyon nem összpontosult még Forbes-listás milliárdos kezében, mint most. Mészáros Lőrinc megelőzte Csányi Sándort a Forbes-listán úgy, hogy öt évvel ezelőtt még nem szerepelt neve a legvagyonosabbak között. Mészáros Lőrinc vagyona a Forbes friss kimutatása szerint 381,3 milliárd forint. A vagyongyarapodás elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakció-sorozat miatt is. Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg.

Klubrádió: hajnalban, titokban szállították el Nagy Imre szobrát

A Klubrádió Facebook-oldalán posztolja hallgatója felvételét, amelyen az látszik, ahogy, még pirkadat előtt elkezdték bontani a Nagy Imre emlékművet a Vértanúk terén. A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság korábban előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk tere átépítéséhez, és a Nagy Imre-emlékműnek a Jászai Mari téren történő felállításához. Az áthelyezés ellen Nagy Imre unokája és a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Nagy Imre szobrának helyére a Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét fogják visszaállítani.

Portfolio: karácsonyi közpénzszórást tartott a kormány

Az ünnep előtt, szokatlan módon vasárnap jelent meg Magyar Közlöny, ráadásul karácsony előtt, december 23-án. Talán nem véletlenül: a Portfolio összesítése szerint 150 kisebb-nagyobb fejlesztési célra összesen bő 72 milliárd forintnyi, a GDP 0,2%-át kitevő támogatást szórt ki a kormány. Jellemzően néhány tíz, illetve százmilliós összegű támogatásokról van szó zömében sport-, illetve egyházi célokra. Van azonban közöttük jó pár olyan projekt is, amelyekre egyenként is több milliárd forintot szánt a kormány – mindebből végül bő 72 milliárd forintnyi gyors pénzköltés adódik. „Az egyes feladatok forrásszükségletének biztosításáról” című határozat például mintegy 18,5 milliárd forintnyi támogatás egyösszegű kifizetését tartalmazza december 28-i határidővel például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számos különféle projektjére. De például a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség is kapott félmilliárdot, ahogy számos egyéb sportszövetség is. A „Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról” című kormányhatározat a miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintett szervezetek számára a Bethlen Gábor Alap bevonásával.

444: magasélet Mészáros eszéki stadionjában

Pazar lesz VIP-nek lenni Mészáros Lőrinc horvát klubja, az NK Osijek (Eszék) egyelőre készülő stadionjában. A horvát bajnokság második helyén álló klub most posztolta ki az épülő új stadion részletes látványterveit, leginkább a VIP-részre koncentrálva. Szemben a magyar gyakorlattal, ahol a stadionok közpénzből nőnek ki a földből, Horvátországban Mészáros Lőrinc „saját” zsebből állja a csapata új stadionjának építési költségeit. A tervek szerint a VIP-részlegben szauna és medence is várja a kiemelt nézőket, akik az üvegfalon keresztül a pályára látnak, így nézhetik a meccset is.

24: kitette Zsiday Roy cégének szűrét az MNB-alapítvány

Többszörös szerződésszegésre hivatkozva december közepén azonnali hatállyal kitették a Magyar Nemzeti Bank alapítványának Budai Várbeli épületéből Zsidai Roy cégét. A Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány Szentháromság téri doktori iskolájának épületében lebonyolított karácsonyi bulik miatt kétszer is kihívták a szomszédok a rendőrséget korábban. A hangos zenés partiknak a rendőrök vetettek véget. A 24 erről szóló korábbi cikkére a PADS alapítvány nevében a vagyonkezelést végző cég reagált. Az Optima Befektetési Zrt. levele szerint a PADS és Zsidai Roy cége között létrejött bérleti szerződést a bérlő többször több ponton megsértette, ezért a PADS a szerződést 2018. december 11-én azonnali hatállyal megszüntette. Zsidai Roy cége ezt követően a PADS épületéből kiköltözött. A Optima szerint a szerződés felmondása óta nem voltak olyan rendezvények, amelyek lakói bejelentéssel vagy bármilyen incidenssel végződtek volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.