2018. december 9., vasárnap

MINDENT FELFAL A GÖMBÖC: EGYETEMET, SAJTÓT, MUNKÁSOKAT

HVG ONLINE
Szerző: T.R.
2018.12.09.


A magyar közélet idei egyik legintenzívebb hete van mögöttünk. A CEU Bécsbe költözik, egyetlen masszív tömbbé állt össze a fideszes média, a kormány pénzelvonással büntetné az MTA-t, miközben 400 órára emelnék a túlórát. Ez a hvg.hu heti belpolitikai összefoglalója.


Biberkopf többet akart az élettől egy vajas kenyérnél.”
(A Berlin, Alexanderplatz c. színdarab egyik nyitómondata)

A magyar társadalom megvillantotta immunrendszere állapotát. Nagyjából negyven ember tüntetett hétfő este, miután kiderült, Bécsbe költözik a CEU. „A CEU-t kiszorították, elűzték, ez példátlan. A kormány méltánytalanul járt el saját állampolgáraival szemben is” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Michael Ignatieff rektor. Erre válaszul mutatta meg a tömeg, mekkora ellenálló képességet tud felmutatni ott, ahol egy egyetemnek költöznie kell, mert Soros György alapította.

Semekkorát.

Bécs polgármestere büszke arra, hogy hozzájuk költözik az egyetem, Tarlós István szerint Budapestnek nem veszteség a költözés, a főváros költségvetésébe egy fillért nem fizetnek be – mondta a lapunknak adott interjújában cinikusan. Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje csalódott, de Orbán Viktor megmutatta: bármit megtehet.

Lezárult a Fidesz-média totális központosítása is. Az eddig szétaprózott médiumok egy kézbe, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz kerülnek. Az alapítvány közleménye szerint 10 kiadóvállalat már csatlakozott, a többi között a HírTv, a Lokál a Ripost a 888 a Figyelő kiadója, de felajánlkozott az Origo, a Magyar Idők, az ECHO Tv, és a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Press. Egy plusz lépéssel Puch László volt szocialista pártpénztárnok sajtójának egy része is a fideszes birodalomban találta magát.

Ezzel „nagyon komoly szintet ugrott a Fidesz”, ahogy korábban Urbán Ágnes médiakutató fogalmazott, ráadásul Orbán Viktor volt olyan kedves, hogy nem hozta kellemetlen helyzetbe a GVH-t, ugyanis a versenyhivatalnak nem kellett megvizsgálnia, torzul-e ezzel a lépéssel a médiapiac. Józan ésszel belegondolva: igen, innentől kezdve központi irányítással megy a tartalomszolgáltatás a Fidesz-médiában, de miután egy Orbán Viktor kézjegyével ellátott kormányrendelet nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette az ügyletet, a GVH (és a Médiatanács) nem vizsgálódhat.

A kormány szerint a print médiakultúra megmentése érdekében kellett átminősíteni a fideszes médiabirodalmat, mondták ezt akkor, amikor néhány éve egyik pillanatról a másikra ellehetetlenült a Népszabadság, és akkor, amikor április 8-a után a Magyar Nemzet is megszűnt. Két tradicionális print lap. (Szombaton pedig megjelent az utolsó Vasárnapi Hírek, a lap beleolvad a Népszavába.)

A felálló halálcsillag feje Liszkay Gábor, a lapszöktető, akiről portrénkban két éve azt írtuk, középszerű intellektus, érdektelen személyiség, de van egy specialitása, amit Révai József óta ő tud a legjobban: pártlapot készíteni. Sokan mesélik, hogy 2006-ban, az elveszített választások után Orbán Viktor meglátogatta a Magyar Nemzet szerkesztőségét, hogy lelket öntsön a csüggedt újságírókba. Nagyjából ezzel egy időben hangzott el Liszkay Gábortól (aki tizenöt évig volt a Magyar Nemzet tulajdonos-főszerkesztője) az a jó tanács, hogy fel fejjel: "
ellenzékben sokkal jobb újságot csinálni"....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.