2018. december 14., péntek

ORBÁN ÉLETE MÚLIK A RABSZOLGATÖRVÉNYEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.12.14.


A magyar társadalom egyértelmű nemtetszése ellenében is áterőltette Orbán a rabszolgatörvényt - ugyanis politikai túlélésének a záloga. Az ügy azt is megmutatja: csak magunkra számíthatunk.

Orbán Viktor populista politikus, s mint ilyen, nem szeret a népének nem tetsző jogszabályokat alkotni a nyilvánosság előtt. Ha módja van rá, kormány- vagy miniszteri rendeletekbe rejti a mutyikat megalapozó jogszabályokat. Most azonban mégis kénytelen volt beleállni a rabszolgatörvénybe - igaz, nem jókedvében. Csupán annyit tudott tenni: nem adta hozzá a nevét. A jogszabályt kiszervezte alantasainak, így történhetett, hogy csillámló intellektusáról méltán híres Kósa Lajos jegyzi a törvénymódosítást.

Ahhoz kétség sem fér, kinek az érdekét szolgálja a rabszolgatörvény. Lehet hazudozni arról: csupán a munkavállalóknak könnyítették meg, hogy túlórázzanak – de ezt a békemenetelőkön kívül senki nem veszi be. (Lásd még: a sztahanovista brigádok önkéntes felajánlásait.)

Azt is tudjuk, hogy az Unióban az átlagos munkahét 37 óra, Németországban 35. Ezzel szemben – állítja a kormány – a magyar, az inkább a gyárban marad, mintsem szembe nézze az utcán őrjöngő migráncshordákkal.

Palkovics miniszter egy gyenge pillanatában azonban elkottyantotta: "A túlmunka-szabályozás módosítását pedig maguk a gazdasági szereplők kérték." De Szijjártó is kikotyogta – igaz, nem idehaza –, hogy "a Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak. A rendkívül alacsony munkanélküliségből adódó kihívások miatt az itteni vállalatok már régóta kérték, hogy biztosítsák nekik: megnövekedett beruházásaikhoz a szükséges munkaerő rendelkezésre fog állni. A magyar munkaerőpiacot még versenyképesebbé tevő szabályozási javaslatokkal a német cégek beruházási kedvét Magyarországon fenn lehet tartani."

Az eufemizmusokkal bőven ellátott mondatok jelentése: a külföldi – leginkább német – cégek követelték a kormánytól, hogy bocsássa rendelkezésükre a magyar munkaerőt egy évben plusz 50 nappal tovább, mint eddig. Így nem kell új embereket felvenni, nyűglődni a betaníttatásukkal, elég túlórára kényszeríteni a meglévő dolgozókat.

(Aki tényleg elhiszi, hogy a dolgozó nincs kiszolgáltatva munkaadójának, és következmények nélkül mondhat nemet a túlórára vonatkozó "kérésnek", az Orbán Viktorhoz hasonlóan, soha, egyetlen percet sem dolgozott valódi munkahelyen.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.