2018. december 16., vasárnap

ORBÁN MIATT ÜZENT SARGENTINI MANFRED WEBERNEK - INTERJÚ

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.12.14.



Csalódott az Európai Unióban Judith Sargentini európai parlamenti képviselő. A politikus szerint az EU az elmúlt években tétlenül nézte végig, ahogy Magyarországon leépül a jogállam. Egyebek mellett ez derül ki abból az interjúból, amit az Európai Zöld Párt holland képviselője a Klubrádió riporterének, Csernyánszky Juditnak adott.Naiv az EU, ha Orbánról és rendszeréről van szó, az uniós miniszterek tanácsa elhárítja a cselekvést, azt várja, hogy az Európai Bíróság oldja meg a magyar jogállam leépítése miatt kialakult konfliktusokat – erről beszélt Judith Sargentini EP-képviselő a Klubrádiónak adott interjújában. A politikus kérdőre vonta az Európai Néppárt elnökét Manfred Webert is, akitől azt várja, hogy végre tegye helyre a Fideszt, mert az már minden határt átlépett. Sargentini szerint a jogállam eltiprását nem lehet csak a jog eszközével megoldani.

Judith Sargentini az Európai Zöld Párt holland képviselője az EP-ben. A politikus annak a szeptemberi jelentésnek a szerzője, amely alapján megindult a magyar kormány ellen a jogállamiság megsértésének gyanúja miatt kezdeményezett hetes cikk szerinti eljárás.

Csernyánszky Judit/Klubrádió
: Az interjúra jövet látom a Twitter-oldalán, hogy ugyan két hete történt, mégsem hagyja nyugodni a CEU ügye. Posztolta a nemzetközi Jean Monnet Csoporthoz tartozó professzorok nyílt levelét, amit a szerzők az Európai Parlament elnökének, Antonio Tajaninak, a bizottsági elnöknek, Jean-Claude Junckernek és a Tanács elnökének, Donald Tusknak címeztek. Ezek szerint ön egyetért velük, hogy ez a három uniós vezető azonnal foglaljon állást a CEU elűzése miatt, és követeljék, hogy ne maradhasson következmények nélkül a kormány beavatkozása?

Judith Sargentini: Mit tehetnénk? – én is ezt kérdem. Hisz a második világháború óta ez az első eset, hogy a kormánynak sikerül elintézni egy egyetem bezárását. A Közép-európai Egyetemet megfélemlítették, terrorizálták. S szerintem ennek az a magyarázata, hogy a magyar kormány nem akar kinevelni művelt, iskolázott független gondolkodókat. S az a tény, hogy a 27 tagállamból álló miniszterek tanácsa elhárítja a cselekvést, mondván, a luxembourgi Európai Bíróság helyettük megoldja a konfliktust – kifejezetten naiv hozzáállás. Ebben a helyzetben csak egy megoldás kínálkozik, továbbra is nyomás alá helyezni a tagországok vezetőit az Európai Parlamentben, és természetesen a legnagyobb frakciót is, az Európai Néppártot (EPP). Emlékezzünk csak arra: egy évvel ezelőtt Manfred Weber, az EPP vezetője azzal fenyegetődzött, hogy ha az egyetemet bezárják, akkor a magyar kormány átlépte azt a bizonyos vörös vonalat. Azaz minden határon átlépett. Nos, a kormány átlépett minden határt. Kérdem akkor: Manfred Weber, mikor fogod végre helyre rakni a Fidesz-kormányt?

Nincs reakció se a professzortok levelére a három uniós vezetőtől, és Manfred Weber is ül a babérjain.

Nincs. És azt látom, hogy az Európai Néppárt is, akárcsak a miniszterek tanácsa egyszerűen megbújik a luxembourgi bíróság mögött. De hát tudjuk, hogy sok víz lefolyik addig a Dunán, mire a bíróság döntést hoz. Ugyanakkor azt is tudniuk kellene, hogy a demokrácia és a jogállam eltiprását nem lehet csak a jog eszközével megoldani. Ez politikai kérdés is, ezért a politikának is jeleket, üzeneteket kell küldenie a megoldást sürgetve. Az itteni vezetők elfordítják a fejüket, amikor Magyarországon az emberi szabadságot csorbítják, az állampolgárok személyes függetlenségét elveszik. Kérdem én, melyik ország lesz a következő? Melyikkel fog ugyanez megtörténni, ha cselekvésképtelen a politika. Erre nem gondolnak?

Hasonló cselekvésképtelenség látszik a Nikola Gruevszki-ügyben is. A volt macedón kormányfő egy hét alatt menedéket kapott, pedig eljárás alatt van és ítéletet is hirdettek, s Orbán barátját nem adja ki a hatóság.

Ha nem fakadtam volna sírva, akkor tényleg csak nevetni tudnék az egészen. Hiszen a menedékkérők elleni intézkedések borzalmasak Magyarországon. Nemrég voltam magam is a szerb határ menti Röszkén. Európában sehol nem láttam ilyen szörnyűségeket, mint amit ott tapasztaltam. Ezek nem is menedékhelyek, hanem börtön! Felháborító! Sérti az emberi jogokat. És akkor idejön egy bűnöző, sőt, egy elítélt bűnöző egy olyan országból, amelyik az Európai Unióhoz akar csatlakozni. Nem kellene akkor betartatni az uniós törvényeket? És egy hét alatt megkapja a menedékjogi státuszát? És megússza a határ menti menekülttábort is? Ez számomra felfoghatatlan. És megint az a kérdés, miért nem halljuk a tagországok tiltakozását? Miközben az a dolgunk, hogy betartassuk a jogállami normákat. A Balkán amúgy is nagyon érzékeny kérdés, és az új macedón kormány tényleg mindent igyekszik elkövetni, hogy tag lehessen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.