2018. december 1., szombat

ÖSSZEOMLÁS FELÉ TART A REZSICSÖKKENTETT VÍZSZOLGÁLTATÁS, DE AZ ÁLLAMI MÉDIAMONSTRUM MAJD EZT IS MEGMAGYARÁZZA / HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: Átlátszó
2018.11.30.



Állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű-szolgáltatás több magyarországi kistérségben, itt az új, kormányközeli médiakonglomerátum amely 476 médiacímet birtokolhat, és törvénymódosítás készül, ami ünnepnapokon betiltaná a fontos budapesti helyeken a tüntetéseket. Ezekről írtunk a múlt héten.

Önköltség alatt kapjuk a vizet, a rezsicsökkentés a vízszolgáltatás összeomlásához vezethet

Állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű-szolgáltatás több magyarországi kistérségben. Aztán pedig mindenütt. Az ágazatot az állam beavatkozása, vagyis a rezsicsökkentés juttatta idáig. Ezt a kormány is pontosan tudja, hisz a szolgáltatás válság felé sodródásáról épp a Századvég Gazdaságkutató Zrt. írt átfogó tanulmányt.


Infografika: mától így néz ki a kormánypárti média tulajdonosi szerkezete

476 médiacím vándorolt át az új, kormányközeli médiakonglomerátumba, a Közép-európai Sajtó- és Média Alapítványba. Két lépcsőben jelentették be, hogy előbb Mészáros Lőrinc megvásárolta Heinrich Pecina osztrák “üzletember”, Puch László “szocialista”, “baloldali” “üzletember”, továbbá Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Liszkay Gábor kormányközeli jogász médiaérdekeltségeit. Majd bejelentették, hogy Mészáros Lőrinc a médiaportfolióját átadja alapítványnak, amely aztán bejelentette, hogy többek közt az Echo TV, a Figyelő, a 888.hu és a Lokál, a Ripost és az Origo tulajdonosai is felajánlották részleges vagy teljes megvételre a médiaérdekeltségeiket.

Ünnepnapokon sok fontos, szimbolikus budapesti helyszínen betiltaná a tüntetéseket a kormány

Helyesírási és logikai hibákkal van tele az a törvénymódosítás, ami ünnepnapokon betiltaná a fontos budapesti helyeken a tüntetéseket. Az alapötlet, a fontos helyszínek betiltása is alkotmányellenes, mert üres utcákat védene a törvény: akkor is tilos lenne ezeken a helyeken tüntetni, ha az állami ünnepséget máshol szervezik.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

- beszámoltunk róla, hogy nemrég állt bíróság elé Mondok József, Izsák egykori polgármestere, aki a vád szerint 35 milliónyi fejlesztési támogatást használt fel saját céljaira. De rajta kívül több fideszes vagy pártközeli potentát falusivendéglátás-projektjénél merült fel a gyanú, hogy valójában saját maguknak építettek nyaralót. Somogy megye főjegyzője a Zselicben vágott bele a falusi vendéglátásba, de a 20 millió forinttal megtámogatott projekt nem sok bevételt produkál. Igaz, ha minden jól megy, már csak két évig kell a vendéglátással bíbelődni.


- megírtuk, hogy a Székesfehérvári Törvényszéken november 27-én immár jogerősen úgy ítélte a bírói tanács, hogy nem szegett kötelességet munkavégzés során a Fejér Megyei Hírlap két kirúgott szerkesztője, akik emiatt munkaügyi pert indítottak volt munkaadójukkal, a Mediaworks Zrt.-vel szemben. A meghamisított miniszterelnöki interjú ügyében egyébként mindmáig nincs valódi tettes, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő médiavállalat viszont időközben büntetőpert is indított a veszprémi bíróságon. Nagyon keresik a bűnbakot.

- a héten észrevettük, hogy újabb lobbistát fogadott fel a magyar kormány Washingtonban: a Barnes & Thornburg ügyvédi iroda egyik embere két és fél hónapon át dolgozik majd a követségnek, és ezért 50 ezer dollárt, azaz mai árfolyamon számolva több mint 14 millió forintot kap.

További cikkeink:

Világtérkép: Semmis a vádalku az orosz beavatkozás ügyében – Mueller mégis vádolja Manafortot; Cohen vallomást tett

Szocio: Karácsonyi adománygyűjtés – az utolsó pillanatra hagyott csomagok nem mindig érnek célba

Országszerte: Sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak a kecskeméti Szalagházat működtető szövetkezet gazdálkodásával kapcsolatban

Országszerte: Fontos döntés: a dunaújvárosi polgármesternek e-mailben is ki kell adnia a vagyonnyilatkozatát

Országszerte: Hatalmas indulatokat szült a kölyök tacskót megölő szombathelyi fiatalember esete

Országszerte: Magasfeszültségű távvezetéket építenek az alföldi tanyavilágban, az érintettek perre mentek a nyomvonal ellen

Világtérkép: Semmis a vádalku az orosz beavatkozás ügyében – Mueller mégis vádolja Manafortot; Cohen vallomást tett

Szakirodalom: A Putyin-rezsim bűneinek leleplezése Orbán Viktor egyik kedvenc könyvkiadójától 2001-ből

Vastagbőr: A roma fiatalok kétharmada korai iskolaelhagyó

OCCRP: Meghamisított aláírások és kisemmizett gazdák: így jutottak milliós vagyonhoz Putyin testőrei

Mértékblog: Hírfogyasztás egy torz médiarendszerben

PC-blog: Öt pontban a Kercsi-szorosban lezajlott orosz-ukrán incidensről és hatásairól

Video: Kevés a börtönőr és túlzsúfoltak a cellák, ezért giccses reklámfilmet csinált magáról a BVOP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.