2018. december 31., hétfő

RICHTER GEDEON GYÓGYSZERÉSZ, GYÁRALAPÍTÓ 74 ÉVVEL EZELŐTT A NYILAS TERROR ÁLDOZATÁUL ESETT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: GARAI-ÉDLER ESZTER
2018.12.31.


„Igaz ember volt, tudta, mi a tisztesség, maradandót alkotott és neve összeforrt alkotásával.” (Hídvégi Jenő)

Richter Gedeon alkotó személyiség volt. Kiemelkedő egyéniségével, életével és munkásságával, és nem utolsó sorban emberiességével olyan hírnévre tett szert, amely csak keveseknek adatik meg.

1872. szeptember 23-án, a Heves megyei Ecséd községben született, gazdag földbirtokos családban. Korán elvesztette szüleit, édesanyja, Engel Róza közvetlen a születése után, édesapja, Adolf a következő évben hunyt el. Két bátyjával az anyai nagyszülőkhöz került Gyöngyösre. Az Engel családnál nagyon gondos nevelést kapott, és az örökölt vagyonát is jól kezelték.

Richter Gedeon négy elemi elvégzése után 1882-ben a város legnevesebb ferences rendi, ún. „Nagygimnáziumában” kezdte el középiskolai tanulmányait. A gimnázium, amelyből sok neves ember, pl. Bajza József, Bugát Pál, Török Ignác, Vackot Imre, pályája indult el, megalapozta Richter életútját is. A középiskola elvégzését követően egy gyöngyösi gyógyszertárban kezdte meg gyógyszerészgyakornoki pályáját. Három év múlva sikeres vizsgát tett, majd további két évet ebben a gyöngyösi gyógyszertárban dolgozott. Ezt követően az 1893–1894-es tanévben iratkozott be a Budapesti Tudományegyetem Bölcsészeti, később pedig az Orvosi Karára. Oktatói közül kiemelkednek Than Károly, Margó Tivadar és Eötvös Loránd professzorok. Záró-szigorlatát kitűnő eredménnyel 1895 júniusában tette le. Gyógyszerészi oklevelét ez év június végén nyerte el, és két évig egy budapesti gyógyszertárban dolgozott.

1897-től négy esztendeig tartó külföldi tanulmányútján német, angol, olasz és francia gyógyszertárakban dolgozott, és szerzett széleskörű tapasztalatokat. Különös figyelemmel kísérte az organoterápiával(hormonkészítmények, erősítőszerek) kapcsolatos kutatásokat.

Külföldi tanulmányútjáról visszatérve hasznosította a külföldi tapasztalatait: engedélyt szerzett a marhavágóhídnál, a juhok pajzsmirigyének, a sertések petefészkének gyűjtéséhez, és 1901-ben a családi öröksége egyharmadából megvásárolta az 1887-ben alapított Budapest, Üllői út 105. sz. alatt működő „Sas” patikát, amelynek alagsorában biológiai és vegyészeti labort is berendezett. Itt kezdték el gyártani az első magyar mellékvesehormon-kivonatot tartalmazó készítményét (Tonogen, Suprenale), amelyből 1902-ben mindenütt ismert és megbecsült világmárka lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.