2018. december 31., hétfő

SÖTÉT TITKOK ÉVE VOLT AZ IDEI

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.12.30.


A Fidesz éppen abban az évben lehetetlenítette el teljesen a hazai titkosszolgálatok amúgy is gyengélkedő parlamenti ellenőrzését, amikor a legtöbb nemzetbiztonsági botrány került nyilvánosságra. Ezek közül is kiemelkedik egy izraeli magántitkosszolgálat civileket érintő nemzetközi akciója, sötét figurák beengedése letelepedési kötvényekkel, valamint az oroszbarát volt macedón kormányfő balkáni "kimenekítése".

Miközben külföldi és hazai politikai elemzők vitatkoznak azon, létezik-e még demokrácia Magyarországon, 2018-ban a szemünk előtt játszódott le az, ami már önmagában jelzi a jogállam végét:

LÉNYEGÉBEN MEGSZŰNT A HAZAI TITKOSSZOLGÁLATOK, VALAMINT A KORMÁNYZÓ ELITET ÉRINTŐ NEMZETBIZTONSÁGI ÜGYEK PARLAMENTI ELLENŐRZÉSE.

Ahhoz, hogy megértsük, miért fordulópont ez, érdemes egy picit visszamenni az időben, legalább a rendszerváltásig. Amikor a kommunista rendszer 1989-ben összeomlott, a rendvédelmi szervek iránti bizalom sem volt túl erős. Ez persze érthető, mivel a kommunista rendszerben a rendőrséget és a titkosszolgálatokat a diktatúra fenntartására is használta a regnáló hatalmi elit. A rendszerváltás után a jogállam egyik biztosítéka volt, hogy ezeket a szervezeteket a kormányzó párt ne tudja saját politikai céljaira felhasználni. Rendkívül érzékeny és törékeny terület ez, mert egy jogállamban a titkosszolgálat egy része mindenképpen a kormány érdekeit szolgálja, amivel önmagában nincs is semmi baj. Egy folyamatosan változó környezetben ugyanis a nemzetbiztonsági feladatok is változhatnak. Van, amikor a migráció, a terrorizmus vagy éppen a kiberbűnözés kerül előtérbe, máskor egyéb kihívások.

BAJ AKKOR VAN, HA EZEKET A HAZAI NEMZETBIZTONSÁGI SZERVEZETEKET, EZEK MŰKÖDÉSÉT, AZ ÁLTALUK VÉGZETT VAGY ÉPPEN EL NEM VÉGZETT FELADATOKAT A PARLAMENTBE VÁLASZTOTT ELLENZÉKI PÁRTOK ERRE A CÉLRA DELEGÁLT KÉPVISELŐI NEM ELLENŐRIZHETIK.

2018-ban pontosan ennek lehettünk a tanúi, a Fidesz szisztematikusan építette le az ellenőrzést és tette közröhej tárgyává az ellenőrző testületet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.