2018. december 7., péntek

SPIRÓ GYÖRGY: MA ROSSZABB A HELYZET

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.12.07.Mondhatnánk: komoly botrányt kavart, hogy a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, Havasi János nem engedte bemutatni Párizsban Spíró György Csirkefej című darabját, de az állítás nem lenne igaz. Manapság Magyarországon semmiből sincs botrány, ha ma közvélemény kutatást végeznénk, hogy hány ember hallott az esetről, jó ha száz emberből egy mondaná azt, hogy tudja miről van szó.

Egy olyan országban, ahol a magyar diplomácia nyugodtan részt vehet embercsempészetben, és ennek nincs semmi következménye, mi több ma már a média sem foglalkozik vele (gyengébbek kedvéért: a Gruevszki-ügyről beszélünk), ahol a kormány mindenféle trükközéssel szervezetileg is egybe, és lényegében a saját hatásköre alá vonja a média 90 százalékát, és a társadalom mindezt zokszó nélkül veszi tudomásul, ugyan kinek lehet fontos, hogy betiltanak egy színházi előadást, pusztán azért, mert a rendező – Gerzsényi Bea- előzetesen, vagy száz embernek e-mailt küldött. És, ami az eredendő bűn: ebben a levélben a Spíró darabot, amely a nyolcvanas évek közepének Magyarországát mutatja be, arra hívja fel figyelmet, hogy ma hasonló a helyzet az anyaországban.

„Ez azért tévedés” – nyilatkozta a Csirkefej szerzője, Spíró György a Hírklkknek, majd hozzátette: rosszabb a helyzet. Az író azonban azt is kifejtette: szerinte hiba volt a rendező részéről előzetes tájékoztatást, véleményt közölni; ilyet nem szokás, fogalmazott. Már csak azért sem, mert nem egyszemélyes fellépésről volt szó, így viszont kockára tette a többiek szereplését, munkáját is. Spíró maga egyébként a történéseket nem ismeri, előzetesen annyi információja volt az estről, hogy engedélyt kértek tőle a darab felolvasására. „Én ehhez hozzájárultam, jogdíjat sem kértem, de ismétlem, nem színielőadásról, hanem felolvasásról volt szó.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése