2018. december 5., szerda

ÚJRA MEGJELENTEK A HITELZSONGLŐRÖK - EGYRE TÖBB A SÉRÜLÉKENY ADÓS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.12.05.


Az összes fogyasztásihitel-adós közel fele a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése szerint az átlagosnál lényegesen alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik. Egy potenciális sokk bekövetkeztekor ők komoly pénzügyi nehézségekbe kerülhetnek.

A személyi kölcsönök állománya két év alatt majdnem kétszeresére nőtt. Az MNB frissen közzétett adatai szerint az idén októberben már majdnem 670 milliárd forint személyi kölcsönt törlesztettek a háztartások, ami a két évvel korábbi értéket 177 százalékkal haladja meg. Ezeknek a hiteleknek a 65 százaléka ráadásul 5 éven túli lejáratú. Jól látszik, hogy a bankok, újabb és újabb ügyfeleket igyekezve bevonni, elsősorban ezen a téren versenyeznek egymással.

A háztartási hitelpiaccal kapcsolatos elemzések középpontjában – állapította meg legutóbbi Stabilitási jelentésében a jegybank – elsősorban a lakáscélú hitelek állnak. Ennek oka az MNB szerint az, hogy a fogyasztási hitelek jellemzően kisebb összegűek, és rövidebb futamidőre folyósítják őket. Emiatt gyorsabban cserélődik a hitelállomány, és összességében kisebb a sokkok hatása, mint egy jelzáloghitelnél. A jelzáloghitelekkel szemben ráadásul a fogyasztási hitelek nagy részét, mintegy harmadát pénzügyi vállalkozások kezelik, így ezek a szerződések egy negatív szcenárió esetén sem gyakorolnak drasztikus hatást a bankok mérlegére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.