2018. december 27., csütörtök

VIDEOTÉKA: A FENE EGYE MEG, NEKEM NEM LEHET, Ő MEG ELVETETI?


444
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2018.12.26.


Almási Tamás 2001-ben bemutatott Sejtjeink című dokumentumfilmje nálam ott van elől a 20 valaha készült legjobb magyar film listáján. A történet három pár gyerekért folytatott keserves küzdelmét mutatja be. Almási két és fél éven át követte a párok útját a kilencvenes évek lombikprogramjában.

Már maga a beavatkozás folyamata is elképesztően izgalmas dráma. A felszínen olyan kérdések merülnek fel, hogy összejön-e a pénz a mesterséges megtermékenyítésre, eladják-e a videomagnót, hogy ki tudjanak fizetni egy újabb injekciót. Sikerül-e stresszes szituációban, időre leadni a spermát? Összejön-e a beültetés, megtapadnak-e a petesejtek?

Lebilincselően érdekes a film ismeretterjesztő rétege is, amiben a szemünk láttára egy tű hegyével leütik a kiválasztott, izgő-mozgó spermiumot, felszívják, majd belövik egy átszúrt petesejt belsejébe. De a mélyén ennél sokkal többről szól a Sejtjeink.

Olyan kérdéseket feszeget, hogy mi is a házasság, vagy a páros élet célja. Miért köti össze két ember az életét? Van-e értelme az életnek, ha nincs gyereked? Bűn-e, betegség-e, szégyen-e a meddőség? Ha bűn, akkor kinek a bűne, a férfié vagy a nőé? Meddig szabad elmenni a gyerekért folytatott küzdelemben? Érdemes-e feláldozni a szerelmet a születő gyerekért? És végül, hogy szembe szállhatunk-e a természettel, szabad-e a teremtő szerepébe bújni? Játszhat-e Istent az ember?

A Sejtjeinket Oscar-díjra is jelöltek, magyar dokumentumfilm, 2002, 1 óra 30 perc, rendező: Almási Tamás, operatőr: Almási Tamás

Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: hogy ne legyen, vagy hogy legyen gyereke. Hőseink mindennél jobban vágytak arra, hogy gyermekük szülessen. A remény hiábavaló, hosszú évei követték egymást, míg bebizonyosodott, csak a mesterséges megtermékenyítés, a lombik-bébi program segíthet rajtuk. Nehéz idők következnek. Eufória és kilátástalanság, fizikai és lelki tehertétel állítja állandó próba elé szerelmüket. De előttük lebeg a nagy cél: a gyermek... Magyarországon a házasságok és élettársi kapcsolatok közül minden tizedik meddő A film két és fél éven át követi három pár sorsát, a gyermekért folytatott küzdelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.